Lake District Lake District

De schoonheid van het Engelse Lake District

Prachtige landschappen, fantastische meren, pittoreske ansichtkaartdorpjes en oude kastelen. De schoonheid van het Lake District zal je zeker betoveren. Jaarlijks bezoeken 15,8 miljoen mensen het Lake District, een verbluffend cijfer dat duidelijk laat zien hoe populair dit gebied is. Er is hier ook voor elk wat wils, van De Wereld van Beatrix Potter voor de kleintjes, tot prachtige wandelingen voor de volwassen. Welke leeftijd je ook hebt en welk seizoen het ook is, in het Lake District in Noord Engeland zul je je zeker vermaken!

Toch trekken nog niet heel veel Nederlanders naar dit gebied. Het Lake District heeft dan ook te kampen met een stevige concurrentie van het Cairngorms Nationaal Park in Schotland. Daarbij is Engeland ook niet het meest gemakkelijke land om vanuit Nederland een roadtrip te maken. Je zult toch eerst over water moeten, wat inhoudt dat je of met je auto op de boot moet óf een auto moet huren in Engeland.

Ons weerhield het er niet van om (zelfs in de winterperiode) het Lake District te bezoeken. We boekten vliegtickets naar Edinburgh, huurden een auto en gingen op pad.

Van welke kant je ook komt, het Lake District is gemakkelijk te bereiken. Zowel vanuit de grote steden als Leeds, Sheffield en Manchester, maar dus ook vanuit het noorden, Edinburgh. Wat dat betreft ligt het vrij centraal op het Britse land.

Wandelingen in Het Lake District

Het Lake District staat bekend om zijn mooi wandelpaden door bergen en heuvels. De wandelpaden maakt een wandeling door Het Lake District zeer aangenaam en ook hieruit blijkt dat dit gebied uitstekend is voor het hele gezin. Eenvoudige en gemakkelijke wandelingen zijn perfect voor beginners, terwijl meer veeleisende paden ideaal zijn voor wie een uitdaging zoekt. Maar bij alle wandelingen vind je spectaculaire uitzichten over berglandschappen, meren en met een beetje geluk prachtige wilde dieren.

engeland vakantie

De rust in het Lake District

Hoewel er miljoenen toeristen op dit gebied afkomen, is het Lake District groot genoeg om er voldoende rust te vinden. Uitkijken over de prachtige meren staan synoniem voor ontspanning. En de schoonheid van de natuur straalt zoveel vredigheid uit, dat je de eventuele drukte doet vergeten. Wil je gegarandeerd zijn van de beleving die wij hebben ervaren, dan raad ik je aan om Het Lake District tijdens het winterseizoen te bezoeken. Maar welk seizoen je het Lake District ook bezoekt, het is altijd fabelachtig mooi.

Lake District

Eten en drinken in Lake District

Het aanbod van restaurants in het Lake District zijn zeer variërend, van historische pubs met eenvoudige, maar stevige maaltijden tot eigentijdse Michelin-sterrenrestaurants. Maar niet alleen het aanbod van restaurants, ook de lokale delicatessen zijn de moeite waard om te proberen, zoals Cumberland worst, rum boter, Kendal mint cake en Grasmere peperkoek. En mocht je zelf je eigen maaltje willen bereiden, scoor dan een van de biologische plaatselijke groenten of het wild gefokt lamsvlees. Het kan allemaal lokaal worden ingekocht en in elke stad en elk dorp worden genuttigd.

Lake District

De mooiste plekken in het Lake District

Tarn Hows

Tarn Hows is een gebied van het Lake District dat een schilderachtige bergmeertje bevat. Op deze rustige plak werd in de Victoriaanse tijd een beek afgedamd, waardoor het huidige meer ontstond. Dit is toch wel het typische Engelse landschap waarover je fantaseert als je Engelse verhalen leest of luistert.

Aira Force

Wij zijn dol op watervallen dus zodra er één te bezoeken is, dan gaan wij ernaartoe. In Het Lake District vind je Aira Force. Aira Force is een waterval waar het water vanaf 22 meter hoogte een ravijn instort en daarmee één en al kracht representeert. Het Victoriaans bruggetje boven de waterval en welke je bereikt na een wandeling door betoverende bossen, maakt het Engelse plaatje helemaal af.

Ashness Bridge

Ashness Bridge is misschien wel de meest gefotografeerde pakpaardenbrug in het Lake District. Dit komt waarschijnlijk door de ligging van de brug met het schitterende uitzicht. Wanneer je hier met de auto naartoe rijdt, is er beperkte parkeerruimte. Wel kun je iets verder rijden voor wat meer parkeerplek, of door naar het uitzichtpunt ‘Surprise View’ en vanuit daar een stukje terug wandelen naar de Ashness Bridge.

Lake District vakantie

Surprise View van Derwent

Als je dus voorbij Ashness Bridge rijdt, kom je bij Surprise View van Derwent. De naam van dit uitzichtpunt zegt al genoeg, het uitzicht is namelijk verrassend mooi. Je kijkt uit over het Derwent Water, één van de vele meren in het Lake District.  

Lake District uitzicht

Scafell Pike

Scafell Pike is niet alleen de hoogste bergtop van het Lake District, maar met een hoogte van 978 meter zelfs van heel Engeland! Als je van een uitdaging houdt, dan zou je Scafell Pike echt moeten beklimmen. En als je eenmaal de top bereikt, dan wordt je beloont met een spectaculair uitzicht op de omliggende heuvels. En als de omstandigheden goed zijn, kun je zelfs tot aan het eiland Man (Isle of Man) en Schotland kijken.

Grasmere

Midden in het hart het Lake District en toch verscholen, vind je Grasmere. Grasmere is zo een pittoresk ansichtkaartdorpje waar ik het eerder over had. Dit door is zo charmant dankzij zijn schattige huisjes, winkeltjes, pubs en cafés, en natuurlijk niet te vergete, de beroemde Grasmere Gingerbread die hier verkocht wordt.

Het dorpje wordt omringd door spectaculaire heuvels. Een must om naartoe te wandelen is Helm Crag, ietwat stijl maar zeker de moeite waard. Helm Crag ligt ten zuiden van Grasmere en ten noorden vind je Dunmail Raise.

Castlerigg

Wie denkt dat hij voor een steencirkel naar Stonehenge moet, heeft het mis! Ook in het Lake District vind je een steencirkel, genaamd Castlerigg. Castlerigg vind je vlakbij het plaatsje Keswick. Alleen al om de mystery die zo’n steencircel om zich heen heeft hangen, is Castlerigg echt een bezoekje waard.

Lake District steencircel

Ullswater

Dat het Lake District met al zijn meren en bergen fabelachtig mooi is, moet inmiddels wel duidelijk zijn toch? Toch hoort Ullswater ook nog in dit rijtje met mooiste plekken in het Lake District thuis. Dit is een magisch meer met magnifiek berglandschap in het zuiden en zachter glooiende heuvels in het noorden. Het is één van de grotere meren in het Lake District. Sterker nog, het is zelfs het op één na grootste meer van Engeland.

Lake District meren

Doen in het Lake District

Naast genieten van het prachtige gebied, zijn er ook nog leuke dingen om te doen in het Lake District. Ik zal een aantal dingen opnoemen wat leuk is om te doen met het hele gezin.

Wandelen met Alpaca’s

Op het prachtige Lingholm Estate, vind je Alpacaly Ever After. Hier kan iedere dierenliefhebber genieten van een unieke ervaring, namelijk wandelen met de Alpaca’s over het schilderachtige landgoed.

The world of Beatrix Potter

De wereld van Beatrix Potter is fantastisch voor de kleintjes. Hier kun je samen Peter Konijn, Jemima Puddle-Duck en al hun vriendjes de magie uit de boeken van Beatrix Potter ontdekken.

Wray Castle

Om in het thema van Pieter Konijn te blijven, kun je met je gezin een bezoek brengen aan het Victoriaans neogotisch kasteel, genaamd ‘Wray Castle’. Dit kasteel is te vinden bij Windermere.

Puzzling Place

Wat wij heel leuk vonden om te doen tijdens een regenachtige dag in het Lake District, was het bezoeken van  Puzzling Place. Puzzling Place is te vinden in Keswick, en zoals de naam al aangeeft, is dit een plek met een aantal optische illusies. Het is ietwat oubollig, maar zeker vermakelijk.

Actief in het Lake District

Canyoning, abseilen en rotsklimmen, dat zijn toch wel de activiteiten die een vakantie met je gezin helemaal te gek maken. Dus wanneer je kinderen de juiste leeftijd hebben bereikt, zijn dit soort activiteiten ook echt aan te raden om te doen in het Lake District.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *