Let’s go… Denemarken!

Oppervlakte: Denemarken is een land gelegen in Noord-Europa en heeft een oppervlakte van ongeveer 42.933 vierkante kilometer. Het is het kleinste land van de Scandinavische landen.

Bevolking: In september 2021 had Denemarken een geschatte bevolking van ongeveer 5,8 miljoen inwoners.

Hoofdstad: De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen. Het is niet alleen het politieke centrum van het land, maar ook een belangrijk economisch en cultureel centrum.

Taal: De officiële taal van Denemarken is Deens.

Regeringsvorm: Denemarken is een constitutionele monarchie met een parlementair systeem. De koningin (of koning) is het staatshoofd, terwijl de regering wordt geleid door de minister-president.

Munteenheid: De munteenheid van Denemarken is de Deense kroon (DKK).

Geschiedenis: Denemarken heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd en de middeleeuwen. Het land heeft in de loop van de geschiedenis verschillende unies gevormd met andere Scandinavische landen, waaronder Zweden en Noorwegen.

Cultuur: Denemarken heeft een levendige cultuur met sterke tradities op het gebied van kunst, design, literatuur en muziek. Het land staat bekend om zijn minimalistische en functionele designstijl, evenals de Deense architectuur en meubeldesign. De Deense literatuur heeft een rijke erfenis, met beroemde schrijvers zoals Hans Christian Andersen.