Let’s go… Noorwegen!

Oppervlakte: Noorwegen is een land gelegen in Noord-Europa en heeft een oppervlakte van ongeveer 323.802 vierkante kilometer. Het is het op een na grootste land op het Scandinavische schiereiland, na Zweden, en strekt zich uit van de kust van de Noordelijke IJszee tot aan de grens met Zweden.

Bevolking: Bij mijn kennisstop in september 2021 had Noorwegen een geschatte bevolking van ongeveer 5,4 miljoen inwoners. Het is een van de dunst bevolkte landen in Europa.

Hoofdstad: De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Het is niet alleen het politieke centrum van het land, maar ook een belangrijk economisch en cultureel centrum.

Taal: De officiële taal van Noorwegen is het Noors (Norsk). Er zijn twee officiële varianten van het Noors: Bokmål en Nynorsk. Bokmål wordt het meest gebruikt en is gebaseerd op het Deens, terwijl Nynorsk is gebaseerd op Noorse dialecten.

Regeringsvorm: Noorwegen is een constitutionele monarchie met een parlementair systeem. De koning is het staatshoofd, terwijl de regering wordt geleid door de minister-president.

Munteenheid: De munteenheid van Noorwegen is de Noorse kroon (NOK).

Geschiedenis: Noorwegen heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het Vikingtijdperk en de middeleeuwen. Het was ooit een onafhankelijk koninkrijk, maar werd later een onderdeel van Denemarken en Zweden voordat het zijn onafhankelijkheid herwon in 1905.

Cultuur: Noorwegen heeft een rijke culturele erfenis met tradities in kunst, literatuur, muziek en mythologie. Het land staat bekend om zijn prachtige natuurlijke landschappen, waaronder fjorden, bergen en bossen, die een belangrijke inspiratiebron zijn voor kunstenaars en schrijvers.