Let’s go… IJsland!

Oppervlakte: IJsland is een eilandstaat gelegen in het noorden van de Atlantische Oceaan en heeft een oppervlakte van ongeveer 103.000 vierkante kilometer. Het is het op een na grootste eiland van Europa, na Groot-Brittannië.

Bevolking: Bij mijn kennisstop in september 2021 had IJsland een geschatte bevolking van ongeveer 364.000 inwoners. Het is een van de dunst bevolkte landen in Europa.

Hoofdstad: De hoofdstad van IJsland is Reykjavik. Het is het politieke, economische en culturele centrum van het land en tevens de grootste stad.

Taal: De officiële taal van IJsland is IJslands. Het IJslands is een Germaanse taal en heeft zich relatief geïsoleerd ontwikkeld, wat heeft geleid tot het behoud van oude taalkundige kenmerken.

Regeringsvorm: IJsland is een parlementaire republiek. Het land heeft een president als staatshoofd, terwijl de regering wordt geleid door de premier.

Munteenheid: De munteenheid van IJsland is de IJslandse kroon (ISK).

Geschiedenis: IJsland heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd en de kolonisatie door Noorse en Keltische bevolkingsgroepen in de 9e en 10e eeuw. Het werd later een onderdeel van het Koninkrijk Noorwegen en later van Denemarken, voordat het in 1944 onafhankelijk werd en een republiek werd.

Cultuur: IJsland heeft een unieke cultuur en een sterke traditie van kunst, literatuur en muziek. IJslandse literatuur heeft een rijke erfenis, inclusief de IJslandse saga’s, oude epische verhalen die de geschiedenis en mythologie van het land documenteren. IJslanders zijn ook trots op hun traditionele muziek en dans, en ze hebben moderne bands en artiesten die wereldwijd erkenning hebben gekregen.