Let’s go… Schotland!

Oppervlakte: Schotland is een land dat het noordelijke deel van het eiland Groot-Brittannië beslaat en heeft een oppervlakte van ongeveer 78.387 vierkante kilometer. Het is het op een na grootste land van het Verenigd Koninkrijk, na Engeland.

Bevolking: In september 2021 had Schotland een geschatte bevolking van ongeveer 5,5 miljoen inwoners. Het is het meest noordelijke land binnen het Verenigd Koninkrijk.

Hoofdstad: De hoofdstad van Schotland is Edinburgh. Het is een belangrijk politiek en cultureel centrum, met een rijke geschiedenis en architectuur.

Taal: De officiële talen van Schotland zijn Engels en Schots-Gaelisch. Engels wordt over het algemeen het meest gesproken, maar Schots-Gaelisch is ook nog steeds in gebruik in sommige delen van het land, vooral in de Hooglanden en de Westelijke Eilanden.

Regeringsvorm: Schotland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en heeft een devolved regering. Het Schots Parlement, gevestigd in Edinburgh, heeft bevoegdheden over bepaalde aangelegenheden zoals onderwijs, gezondheidszorg en cultuur, terwijl kwesties als defensie en buitenlands beleid de verantwoordelijkheid zijn van het Britse parlement in Londen.

Munteenheid: De munteenheid van Schotland (en het hele Verenigd Koninkrijk) is het Britse pond (£).

Geschiedenis: Schotland heeft een rijke en bewogen geschiedenis, met een cultureel erfgoed dat teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Schotland was een onafhankelijk koninkrijk tot het in 1707 een politieke unie aanging met Engeland om het Verenigd Koninkrijk te vormen.

Cultuur: Schotland heeft een unieke en levendige cultuur met eigen tradities, muziek, dans en festivals. Het land staat bekend om de doedelzakmuziek, kilts en het Highland-spel. Schotland heeft ook een rijke literaire traditie met beroemde schrijvers zoals Robert Burns, Sir Walter Scott en J.K. Rowling (bekend van Harry Potter).