Wandelen langs de highlights in Edinburgh 0

wandelen edinburgh

Harry Potter fans opgelet! Een wandeling door Edinburgh is ultiem voor als je ook maar een beetje fan bent van deze wereld beroemde leerling-tovenaar. Het was in ieder geval een manier om mijn kinderen enthousiast te krijgen voor een wandeling door Edinburgh.

Maar de Harry Potter highlights zijn niet de enige reden om door deze fantastische stad te wandelen. Zeker niet wanneer je voor het eerst Edinburgh bezoekt. Er zijn nog zoveel meer hoogtepunten te vinden in deze Schotse stad. Waaronder de middeleeuwse Old Town, het beklimmen van een uitgedoofde vulkaan en een eerbetoon aan een beroemde kleine hond. Ik vertel je er meer over in dit artikel, waar we een wandeling maakten langs de highlights in Edinburgh.

Waar ligt Edinburgh?

Voor de leken onder ons, hier een korte opfrisser. Edinburgh ligt in Schotland, het noordelijke deel van het Verenigd Koninkrijk. De stad ligt aan de oostkust van Schotland, ongeveer 100 kilometer ten noorden van de grens tussen Schotland en Engeland. Edinburgh is de hoofdstad van Schotland, maar is niet de grootste stad. Deze eer gaat naar Glasgow, dat ongeveer 80 kilometer ten westen van Edinburgh ligt.

Wandeling door Edinburgh

Het centrum van Edinburgh is heel goed beloopbaar. De meeste bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te voet bereikbaar en liggen dicht bij elkaar. Sommige highlights van de stad, denk aan de dierentuin, de botanische tuin en Dean Village, liggen iets verder weg. Hiervoor kun je prima het openbaar vervoer, een taxi of (zoals wij deden) de auto pakken. Wij hadden de luxe van een huur auto tijdens ons verblijf in Edinburgh. Hoewel je beter niet in het oude centrum kunt parkeren, zijn er rondom het centrum een aantal parkeergarages waar je wel prima je auto kunt parkeren. Vanuit die plek kun je je wandeling door Edinburgh beginnen.

Kasteel van Edinburgh

Het Kasteel van Edinburgh is de meest herkenbare bezienswaardigheid in de stad, het staat bovenop een vulkanische piek en domineert de skyline van de stad. Dit kasteel is de plek van een aantal belangrijke historische gebeurtenissen in Schotland en geloof me, dat zijn er nogal wat! Zo heeft Mary, Queen of Scots binnen deze muren gewoond. Tijdens het wandelen in Edinburgh kun je er dus niet omheen. Wanneer je wat langer in de stad verblijft, is het zeker aan te raden om het kasteel ook daadwerkelijk te bezoeken.

The Elephant House Café

Edinburgh is de geboortestad van Harry Potter. Om wat specifieker te zijn is The Elephant House Café de plek waar J.K. Rowling haar eerste woorden van het allereerst Harry Potter op papier schreef. Was het het uitzicht op het Kasteel van Edinburgh dat haar inspiratie gaf? Wie zal het zeggen.

bezienswaardigheden edinburgh

Victoria Street

Victoria Street is echt een highlight in Edinburgh om doorheen te wandelen. De gekleurde geveltjes van de winkeltjes zijn een feestje om te zien. Breng een bezoekje aan ‘The Whisky shop’, je zult je ogen uitkijken! Ook bij John Kay’s Shop moet je even binnenstappen, dit is een charmant boekwinkeltje in Victoria Street met zowel moderne als antieke boekjes en souvenirtjes. Wanneer je wat verder wandelt in Victoria Street, kom je terecht bij Museum Context, een must visit voor Harry Potter fans. En aan de overkant zie je ‘The Boy Wizard’, een shop vol met Harry Potter must-haves.

edinburgh wandeling
wandeling bezienswaardigheden

Royal Mile

Royal Mile is de straat die anderhalve kilometer naar beneden, van het kasteel op de top van de heuvel naar Holyrood Palace loopt. Leuk weetje, Royal Mile bestaat uit vijf verschillende straten, waarvan er eigenlijk geen ‘Royal Mile’ heet. Het is een drukke straat in Edinburgh om doorheen te wandelen, maar tijdens je wandeling kom je van alles tegen. Waaronder de iconische rode telefooncellen. Maar ook veel restaurants, cafés, musea en winkels.

wandeling royal mile

Scott Monument en Princes Street Gardens

Edinburgh is een UNESCO-stad van de Literatuur en de beroemdste Schotse schrijver is Sir Walter Scott. Hij schreef gedichten, toneelstukken en romans. Voor hem is het enorme Scott Monument neergezet en dat is het grootste monument ter wereld voor een schrijver! Dan moet hij toch wel heel geliefd zijn. Je kunt langs het monument wandelen, maar je kunt ook tegen een kleine vergoeding naar de top klimmen voor een mooi uitzicht over Edinburgh. En als je daar dan toch in de buurt bent, maak dan ook een wnadeling door Princes Street Gardens.

wandeling schotland

Greyfriars Kirkyard Bobby

Nu worden wij niet zozeer vrolijk van een wandeling over een begraafplaats, maar voor Harry Potter fans is Greyfriars Kirkyard een must. Dit is het kerkhof waar J.K. Rowling haar inspiratie voor namen vandaan haalde. Maar er is nog een bijzonder verhaal aan Greyfriars Kirkyard. Voor de ingang zie je namelijk een standbeeld van Greyfriars Bobby. Greyfriars Bobby zijn verhaal is prachtig, maar ook wel een beetje verdrietig. Greyfriars Bobby was een skyeterriër uit Edinburgh. Deze trouwe hond werd beroemd omdat hij veertien jaar lang het graf van zijn baas op de begraafplaats Greyfriars bleef bewaken.

wandelen bezienswaardigheden

Dean Village

Het is hooguit 10 minuten wandelen vanaf het oude centrum van Edinburgh, maar zo de moeite waard! In de wijk Stockbridge vind je namelijk de highlihgt Dean Village. Fun fact: tot de negentiende eeuw was Dean Village een zelfstandig dorpje, maar vandaag de dag ligt Dean Village midden in de Schotse hoofdstad. Dit pittoresk dorpje straalt zoveel rust uit, dat je bijna niet kunt geloven dat Royal Mile op een steenworp afstand ligt. Wandelen door Dean Village maakt de wandeling langs de highlights in Edinburgh helemaal compleet.

wandelen edinburgh
wandeling edingbrugh

Beklim Arthur’s Seat

Wanneer je na het wandelen door de oude stad van Edinburgh tijd over hebt, kun je Arthur’s Seat nog beklimmen. Arthur’s Seat is het hoogste punt in Holyrood Park en vanaf de top krijg je prachtig uitzicht over Edinburgh.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *