Let’s go… Slovenie!

Oppervlakte: Slovenië is een land gelegen in Centraal-Europa en heeft een oppervlakte van ongeveer 20.273 vierkante kilometer. Het is een van de kleinere landen in Europa.

Bevolking: In september 2021 had Slovenië een geschatte bevolking van ongeveer 2,1 miljoen inwoners. Het is een van de minder bevolkte landen in Europa.

Hoofdstad: De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana. Het is niet alleen het politieke centrum van het land, maar ook een belangrijk cultureel en economisch centrum.

Taal: De officiële taal van Slovenië is Sloveens.

Regeringsvorm: Slovenië is een parlementaire republiek. De president is het staatshoofd, terwijl de regering wordt geleid door de minister-president.

Munteenheid: De munteenheid van Slovenië is de euro (€), omdat het land lid is van de eurozone.

Geschiedenis: Slovenië heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Het maakte vroeger deel uit van het voormalige Joegoslavië, maar verklaarde zijn onafhankelijkheid in 1991. Sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een democratische en welvarende natie.

Cultuur: Slovenië heeft een diverse culturele achtergrond vanwege zijn geografische ligging op het kruispunt van Centraal-Europa en de Balkan. Het land heeft bijgedragen aan literatuur, kunst en muziek. Slovenië staat bekend om zijn folkloristische tradities, waaronder muziek, dans en ambachten.

highlight slovenie
wandelen Ljubljana