Jurassic Coast, fossielen zoeken in Zuid Engeland!

De Jurassic Coast, in het zuiden van Engeland, is de plek waar dinosaurussen ooit de aarde bewandelden en de kustlijn nog steeds hun eeuwenoude geheimen bewaart. Hier, waar het land en de zee elkaar ontmoeten, ontdek je de fascinerende overblijfselen van een prehistorisch verleden, waarin reusachtige reptielen heersten en de wereld vormgaven zoals we die vandaag kennen. Niet geïnteresseerd in die oude meuk wat ze fossielen noemen? De adembenemende kliffen en de afgelegen baaien van Jurassic Coast zijn evengoed de moeite waard om te bezoeken.

Van Devon naar Dorset

Maar eerst, waar begint en waar eindigt de Jurassic Coast van Zuid Engeland? De Jurassic Coast is dus een kustlijn in het zuiden van Engeland die zich uitstrekt over een afstand van ongeveer 154 kilometer (96 mijl). De kust begint in de stad Exmouth in het graafschap Devon en eindigt in Old Harry Rocks, vlak bij Swanage in het graafschap Dorset.

Exmouth, gelegen aan de monding van de rivier de Exe, wordt algemeen beschouwd als het startpunt van de Jurassic Coast. Van daaruit volgt de kustlijn een kronkelend pad langs dorpen en steden zoals Sidmouth, Lyme Regis, Charmouth en Weymouth, voordat deze uiteindelijk eindigt bij Old Harry Rocks. Old Harry Rocks is een iconische krijtrotsformatie die uit de zee oprijst en de oostelijke ingang van het Poole Harbour markeert.

Fossielen zoeken

De Jurassic Coast is wereldberoemd vanwege zijn overvloed aan fossielen. Terwijl je langs het strand wandelt, zie je misschien amateur-paleontologen gehurkt, aandachtig turend naar de rotsen en zoekend naar stukjes geschiedenis. Van ammonieten tot belemnieten, en zelfs de zeldzamere ichthyosaurussen en plesiosaurussen, er is aan de Jurassic Coast een schat aan fossielen te vinden. Deze kustlijn onthult de geheimen van miljoenen jaren aardgeschiedenis, waarbij elke rotslaag een nieuw hoofdstuk vertelt. Oké, oké, als je niet echt (of echt niet) verstand hebt van fossielen, dan moet je gewoon een rijke fantasie hebben en je eigen hoofdstukken verzinnen. Of je trekt je stoute schoenen aan en je stapt op één van de amateur-paleontologen af en met een beetje geluk heb je een enthousiaste verhalen vertellen aan de haak. Hoe dan ook, ik weet zeker dat je besmet raakt om ook fossielen te gaan zoeken aan de Jurassic Coast.

Tips voor een succesvolle fossielenjacht aan de Jurassic Coast:

Timing is alles! Plan je fossielen zoeken bij voorkeur tijdens laagtij. Op dat moment zijn de rotsen en stranden beter blootgesteld, waardoor je een grotere kans hebt om fossielen te vinden.

Leer de rotsformaties kennen! Foessielen zoeken is leuk, maar het wordt natuurlijk nog veel leuker wanneer je weet wat je aan het zoeken bent. Begrijp de verschillende gesteentelagen en welke fossielen er meestal in voorkomen. Dit vergroot ook je kansen om succesvol te zijn.

Neem een stevige hamer, een scherp mesje en een vergrootglas mee. Deze tools helpen je bij het onderzoeken en verzamelen van fossielen.

Wees geduldig en oplettend! Fossielen zoeken én vinden vereist tijd en geduld. Kijk goed naar de rotsen en let op vormen en structuren die anders lijken dan de omgeving.

Mooie wandelplekken

Langs de Jurassic Coast in het zuiden van Engeland zijn er tal van mooie wandelingen en interessante toeristische plekken te ontdekken. Dus naast fossielen zoeken is de Jurassic Coast ook prachtig om gewoon lekker te wandelen en te genieten van de kustlijn.

Jurassic Coast

Durdle Door

Een van de meest iconische bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast is Durdle Door. Je kunt een wandeling maken vanaf Lulworth Cove naar Durdle Door. Durdle Door is overigens niet meer dan een natuurlijke kalkstenen boog die uitsteekt in de zee. Maar het uitzicht is adembenemend.

Old Harry Rocks

Old Harry Rocks is een populaire toeristische trekpleister aan de Jurassic Coast. Sterker nog, het is het begin- (of eind)punt van de Jurassic Coast. Deze opvallende krijtrotsformaties bevinden zich bij Studland en Swanage. Een wandeling vanaf de kust bij Studland biedt een prachtig uitzicht op de rotsen en de omgeving.

Lyme Regis

Lyme Regis is een charmante kustplaatsje en staat bekend om zijn fossielen. Het wordt ook wel de “fossil capital of Britain” genoemd. Je kunt langs het strand wandelen en zelf fossielen zoeken. Het nabijgelegen Lyme Regis Museum is ook een bezoek waard.

Chesil Beach

Deze lange kiezelstrandstrook is uniek en strekt zich uit over 29 kilometer. Het is een geweldige plek om te wandelen en te genieten van het uitzicht op het strand en de omringende heuvels.

Swanag

Swanag is een pittoresk kustplaatsje met een mooie boulevard, traditionele pubs en een stoomtrein. Vanuit Swanage kun je ook de Swanage Railway nemen, een historische stoomtrein die door het prachtige landschap rijdt.

Dus als je het fossielen zoeken even beu bent, of gewoon een dagje je gedachten ergens anders wil hebben, is de Jurassic Coast ook echt een aanrader om te bezoeken.