Roussillon en zijn okergroeven

Roussillon is een schilderachtig dorpje gelegen in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur in het zuiden van Frankrijk. Het is gelegen op een heuvel en geeft je een prachtig uitzicht op de omringende landschappen, waaronder de Luberon en de Mont Ventoux.

Roussillon okergroeven

Het dorpje Roussillon staat bekend om zijn rijke geschiedenis en oude architectuur, met huizen en gebouwen die zijn gebouwd met de kenmerkende okergele stenen die in de nabijgelegen okergroeven worden gevonden. Het dorpje is ook een populaire toeristische bestemming en in het hoogseizoen eigenlijk veel te druk!

Roussillon okergroeven

Gelukkig bezochten wij Roussillon buiten het hoogseizoen om. Nog steeds was het erg druk in het populaire dorpje, maar we hebben wel kunnen genieten van de rode rotsen.

Rode rotsen in Frankrijk

Bij het plaatsje Roussillon vind je de adembenemende Rode rotsen (Les Rochers Rouges). Deze rotsformaties zijn een prachtig natuurlijk wonder. En tja, dat trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld aan.

De Rode rotsen zijn gemaakt van zandsteen en ijzeroxide, wat de karakteristieke rode kleur aan de rotsen geeft. De formaties zijn ontstaan ​​door erosie van de zandsteenlagen gedurende miljoenen jaren, waardoor fascinerende geologische formaties zijn ontstaan, zoals bogen, grotten en kliffen.

Roussillon okergroeven

Bij Roussillon kun je deze okergroeven bezoeken. Via verschillende wandelpaden kunnen bezoekers de rode rotsen van dichtbij te bekijken en ik kan je vertellen, het is wel echt genieten in deze prachtige, unieke en natuurlijke omgeving. Het gebied is ook populair bij bergbeklimmers vanwege de vele uitdagende routes die beschikbaar zijn.

Roussillon en zijn okergroeven

Deze Rode rotsen worden ook wel okergroeven genoemd. Maar waarom eigenlijk? Okergroeven zijn eigenlijk gewoon plekken waar oker wordt gedolven. Oker is een natuurlijk pigment dat wordt gebruikt om verf en kleurstoffen te maken. Het wordt gewonnen uit okerafzettingen in de grond en kan verschillende tinten geel, oranje en rood hebben, afhankelijk van de samenstelling van de afzettingen.

Roussillon okergroeven

Okergroeven zijn te vinden over de hele wereld, maar vooral in gebieden met een rijke geologische geschiedenis. Sommige van de meest bekende okergroeven zijn dus te vinden in de Provence in Frankrijk, waar oker al sinds de Romeinse tijd wordt gewonnen. Roussillon is de meest bekende toeristische okergroef van Frankrijk.

De okergroeven Roussillon zijn een toeristische attractie niet alleen vanwege dat deze plek er fantastisch en uniek uitziet, maar ook vanwege hun historische en culturele waarde. Bezoekers kunnen wandelen door de groeven en ben je geïnteresseerd in de geschiedenis, dan zou ik daar ook zeker even induiken.

Tips wanneer je de okergroeven van Roussillon gaat bezoeken

Het dragen van stevige schoenen wordt aangeraden, omdat de paden rond de okergroeven vaak rotsachtig en oneffen zijn. Daarbij worden je schoenen ook okergeel! Ik kreeg het er zelf niet uit in de wasmachine, oude schoenen dragen is dus ook wel aan te raden.

Ben je met de auto? Dan zijn er verschillende parkeerplaatsen beschikbaar bij een bezoek aan de okergroeven van Roussillon.

  • Parkeren bij de ingang van de okergroeven. Er is een parkeerplaats direct bij de ingang van de okergroeven. Dit is de meest voor de hand liggende optie, maar het kan druk zijn, vooral in het hoogseizoen.
  • Parkeren in het dorp. Er zijn verschillende parkeerplaatsen in het dorp Roussillon zelf, op slechts een korte loopafstand van de ingang van de okergroeven. Dit is prima te combineren als je het dorpje ook wilt verkennen.
  • Parkeren buiten het dorp. Als je echt de drukte wilt vermijden, kun je je auto buiten het dorp parkeren en te lopen naar de okergroeven. Er zijn verschillende paden die vanuit de omliggende heuvels naar de groeven leiden, en deze bieden vaak prachtige uitzichten op het omliggende landschap. Dus als je van wandelen houdt en de tijd hebt, zou ik dat zeker doen!

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis? Bezoek dan het Ochre Conservatorium. Het Ochre Conservatorium is een museum dat is gewijd aan de geschiedenis van de okerwinning en -gebruik. Hier kunt je meer te weten komen over de geologische aspecten, evenals de toepassingen van oker in kunst, architectuur en design.

De entree voor de okergroeven van Roussillon is afhankelijk van het seizoen en het type bezoek dat je kiest. Hieronder vindt u de actuele prijzen voor 2023:

  • Volwassenen: € 8,50
  • Kinderen van 6 tot 16 jaar: € 4,50
  • Kinderen jonger dan 6 jaar: gratis

Er zijn ook verschillende soorten bezoeken beschikbaar, waaronder een begeleide rondleiding, een audiogids en een zelfgeleide tour. De prijzen variëren.

  • Begeleide rondleiding: € 11,50 per persoon voor volwassenen en € 8,50 per persoon voor kinderen van 6 tot 16 jaar
  • Audiogids: € 10,50 per persoon voor volwassenen en € 7,50 per persoon voor kinderen van 6 tot 16 jaar
  • Zelfgeleide tour: € 8,50 per persoon voor volwassenen en € 4,50 per persoon voor kinderen van 6 tot 16 jaar

Het is aan te raden om vooraf te reserveren, vooral in het hoogseizoen, om wachtrijen te vermijden en zeker te zijn van een plaats op de door u gewenste datum en tijd. Je kunt tickets online kopen op de website van de okergroeven of ter plaatse bij de ingang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *