Fietsen in Frankrijk, de pittoreske dorpjes van Luberon

Eeuwen oude dorpjes, sommige verlaten, sommige nog helemaal in tact en sommige benoemd tot één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Fietsen langs de pittoreske dopjes van Luberon is verrassend leuk, gevarieerd en écht een must wanneer je de Provence bezoekt. Welke dorpjes van Luberon je niet mag missen, lees je in dit artikel.

Uitzicht over Cavaillon

Onze eerste kennismaking met de dorpjes van Luberon, was het dorp Cavaillon. Cavaillon is één van de grotere dorpen en heeft daardoor ook een wat mindere pittoreske uitstraling. Het leukste om te doen is om de rotspartij, waar het dorp tegenaan kijkt te beklimmen. Vanaf de top heb je namelijk een prachtig uitzicht over Cavaillon. Ook de gezellige boeren markten zijn een aanrader.

Antiek bij L’Isle-sur-la-Sorgue

Dit prachtige en gezellige dorpje in Luberon, wordt doorkruisd door de rivier ‘La Sorgue’. En door zijn vele grachtjes, mag L’Isle sur la Sorgue zich ook wel het Venetië van Luberon noemen. Antiek liefhebbers kunnen hier helemaal losgaan bij de vele antiek winkeltjes en zo nu en dan is er ook een antiekmarkt te vinden.

Mooie Gordes

Eén van de mooiste dorpjes in Frankrijk is Gordes. Het is zo uniek omdat je het dorpje al van ver tegen een berg aan ziet liggen. Eeuwen lang heeft het dorpje dan ook gediend als uitkijkpunt over de Provence. In het bovenste gedeelte van Gordes vind je verschillende restaurantjes, een ochtend markt, het kasteeltje en de kerk. Hier is het dan wat drukker en vrij toeristisch. Maar wanneer je door de smalle straatjes naar beneden dwaalt, kom je al snel in de rust terecht.

Tip: boven in het dorpje vind je de toeristen office van Gordes, haal hier een plattegrond en kies voor de lange wandeling.

Voordeel van fietsen door Frankrijk

Vergeet tijdens het fietsen niet om langs een wijnproeverij te gaan. Je bent tenslotte in Frankrijk! En op de fiets, dus dat is een groot voordeel. De wijnen uit Luberon zijn niet heel bekend, maar worden wel steeds populairder. Chateau la Verrerie is absoluut een aanrader! Een wijnproeverij om je fietsroute op aan te passen.

Charmante Lourmarin

Net als Gordes wordt ook Lourmarin één van de mooiste dorpjes van Frankrijk genoemd. Lourmarin ligt aan de voet van het Luberon gebergte en straalt vooral heel veel charme uit. De straatjes kronkelen langs fonteintjes en dicht op elkaar gebouwde huizen. Verrassend leuk is de wastuin waar iedereen in het dorp zijn was kan ophangen en laten drogen. En dat met het prachtige kasteel op de achtergrond, welke uiteraard ook een bezoekje waard is.

Bijzondere Oppède-le-Vieux

Oppède-le-Vieux is een prachtig dorpje met een bijzonder verhaal. Het verhaal is bijzonder omdat het bovenste deel van het dorpje, begin van de vorige eeuw bijna helemaal verlaten was. Het dorpje dat hoog tegen een rots aangebouwd is, was al bijna vergeten, totdat mensen zo’n 30-40 jaar geleden begonnen met het restaureren van de 15e en 16e eeuwse huizen. Via een smal pad kun je naar de top wandelen waar een oud kerkje staat.

Ménerbes

Prachtig op een heuvel gelegen in de Luberon, vind je het plaatsje Ménerbes. Ménerbes heeft een rijke geschiedenis die zelfs helemaal teruggaat naar de prehistorie. Je gelooft het niet, maar ook dit dorpje behoort tot één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. We kunnen nu toch wel met zekerheid zeggen dat je voor mooie Franse dorpjes in de Luberon moet zijn! Ook hier kun je prima doorheen fietsen.

Lacoste

We zijn het ene mooie dorpje nog niet uit, of de andere ligt alweer voor ons. Toch moeten we wel een stukje peddelen om Lacoste te bereiken. Maar het is het fietsen zeker waard. Groot grootbezitter, of eigenlijk huizen bezitter in Lacoste is Pierre Cardin. Hij kocht hier een aantal huizen, liet ze opknappen en zo bleef Lacoste helemaal in één stijl. Een genot om doorheen te fietsen!

Rode rotsen bij Roussilon

En last but not least komen we uit bij Roussilon. Roussilon is een toeristische trekpleister door zijn rode rots formatie. Ook het dorpje ziet er, door zijn rode stenen, compleet anders uit dan alle andere dorpjes in de Luberon. Uiteraard maak je bij Roussilon ook een wandeling langs de okergroeve.

Dol op fietsen, dan vind je dit misschien ook leuk? Fietsvakantie met het hele gezin, een gloednieuwe Franse fietsroute genaamd a Journey to Brittany.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *