De highlights tijdens een korte roadtrip door Schotland 0

Adembenemende landschappen? Avontuurlijke en toch veilige wegen? Spectaculaire bezienswaardigheden? Check, check, check! Het verkennen van de Schotse Hooglanden is echt een must voor iedereen die maar enigszins blij wordt van het maken van een roadtrip. Je komt langs eeuwenoude kastelen, prachtige kustlijnen en ruige bergen. Schotland voldoet gewoon echt compleet aan de verwachtingen.

Tijdens onze roadtrip door Schotland, zijn we natuurlijk langs een aantal highlights gereden. Niks in Schotland is saai, de kans is dan ook groot dat ik deze trip nog eens hemelsbreed over ga doen. Want een weekendje is natuurlijk lang niet genoeg! Zelfs niet wanneer je zo’n 8 uur per dag in de auto zit.

Edinburgh

Edinburgh is de perfecte plek om te beginnen aan je roadtrip door Schotland. Breng daar gerust eerst een dag of twee door, want er zijn genoeg highlights in Edinburgh om langs te wandelen.

Wist je dat Edinburgh aan het strand ligt?

Kelpies

Wanneer je vanuit Edinburgh richting de Schotse Hooglanden rijdt (over de M9), kom je langs de weg twee gigantische paardenhoofden. Dit zijn de Kelpies en ik zou haast willen zeggen dat je echt even moet stoppen hier. Er zit een heel verhaal achter en mocht je het interessant vinden, kun je een bezoekje brengen aan het naastgelegen bezoekerscentrum. Daar werken een aantal enthousiastelingen die je van alles willen vertellen over de Kelpies.

Glencoe

Glencoe is onbetwistbaar één van de mooiste valleien van Schotland, in ieder geval de meest bezochte. Van hieruit kun je een groot aantal wandelingen van verschillende moeilijkheidsgraden maken, zoals de verloren vallei en de duivels trap. Niet te missen: het adembenemende uitzicht op de Three Sisters wanneer je door de schilderachtige pas rijdt! Glencoe behoort echt tot mijn favoriete highlights in Schotland. Mocht ik nog eens een roadtrip door Schotland maken, dan zal ik deze pas zeker nog een keer rijden, want hier kun je geen genoeg van krijgen.

Glenfinnan

Als je een fan bent van Harry Potter, dan zul je deze iconische spoorweg direct herkennen. Dit is waar de Jacobite stoomtrein in de film te zien was als de Zweinsteinexpress. De stoomtrein is niet altijd operationeel, dus zoek van tevoren goed uit wanneer de stoomtrein rijdt! Zoals je op de foto kunt zien, hebben wij dat niet gedaan tijdens onze roadtrip… Maar zelfs als je de trein niet over de rails ziet rijden, is het Glenfinnan Viaduct nog steeds een geweldige wandeling met een spectaculaire bezienswaardigheid.

Appin

Wanneer je lekker aan het roadtrippen bent, dan is het allerleukste om langs kleine verrassinkjes te rijden. Zo reden we door Appin en kwamen we langs één van de meest romantische ruïnekastelen van Schotland! Namelijk het veel gefotografeerde Castle Stalker, wat ligt op een klein rotseilandje ten noorden van het dorp Appin.

Lochness

Lochness is waarschijnlijk het bekendste meer van Schotland. Want ik bedoel, wie kent het nou niet? Het is in ieder geval één van de grootste en diepste Schotse lochs. Heel eerlijk? Super bijzonder is het niet. Het is vooral een lang en smal meer. Misschien waren wij er precies op het verkeerde tijdstip, dat zou kunnen. Maar ja, met een roadtrip kun je niet alles perfect plannen.

Culloden

Wat wel echt een aanrader is, zeker voor de Outlander fans onder ons en natuurlijk als je van de Schotse geschiedenis houdt, is een bezoek aan Culloden Moor. Dit is het bekende slagveld aka battlefield en vooral de grafstenen zijn erg indrukwekkend! Ook een bezoekje aan het naastgelegen museum is de moeite waard. Een duidelijke tijdlijn laat je zien hoe dat ging tussen de strijdende partijen.

Culloden Battlefield

Falkland

Speciaal voor de Outlander fans zet ik ook even het slaperige dorpje Falkland in deze lijst. Falkland moet het het Inverness in de jaren ’40 voorstellen. Vooral het plein is een leuk herkenningspunt. Mocht je tijdens je roadtrip door Schotland hier in de buurt komen, dan moet je er zeker even stoppen voor een fotootje.

Hoewel je een hele hoop kunt doen en zien, zijn twee (lange) dagen roadtrippen door de Schotse Hooglanden natuurlijk veel te kort! De volgende reis naar Schotland gaat dan ook minimaal een week duren.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *