Wandelen langs de Hadrian’s Wall (Muur van Hadrianus)

Hadrians Wall wandelen

Dol op wandelen en dol op Engeland? Dan nemen we je vandaag mee voor een reis door de tijd en wandelen we langs de adembenemende Hadrian’s Wall!

Deze historische muur, die ooit het noorden van het Romeinse Rijk markeerde, strekt zich uit over het prachtige landschap van Noord-Engeland. De muur strekt zich uit van de oostkust van Engeland, bij het huidige Newcastle, tot aan de westkust bij Solway Firth, met een totale lengte van ongeveer 117 kilometer.

Hadrians Wall wandelen

De geschiedenis van Hadrian’s Wall

Wanneer en vooral waarom werd de Muur van Hadrianus gebouwd? Dat is iets wat veel vakantiegangers in Noord-Engeland zich afvragen. In het jaar 122 na Christus begon keizer Hadrianus van het Romeinse Rijk aan een ambitieus bouwproject om de noordelijke grenzen van het rijk te versterken. De bedoeling van de muur was om de Romeinse provincies in het zuiden, waaronder Brittannië, te beschermen tegen invallen van stammen uit het noorden, zoals de Picten en de Schotten (Caledoniërs). Maar de Hadrian’s Wall was meer dan alleen een verdedigingswerk; het fungeerde ook als een symbool van de macht en het gezag van het Romeinse Rijk.

Hadrians Wall wandelen

Het pad van de Hadrian’s Wall

De wandelroute langs de Hadrian’s Wall is een van de meest populaire en spectaculaire langeafstandspaden in Engeland. Het pad loopt langs de overblijfselen van de muur en geeft wandelaars een unieke gelegenheid om de geschiedenis te ervaren terwijl je wandelt langs de prachtige landschappen.

Het pad begint in Wallsend, aan de oostkust van Engeland, waar je de eerste stenen van de muur kunt vinden. Terwijl je naar het westen wandelt, kronkelt het pad door heuvels, velden en bossen. Onderweg passeer je talloze Romeinse forten, torens en poorten, die allemaal getuigen van het indrukwekkende Romeinse bouwvakmanschap. Met een beetje fantasie kun je zo door het verleden wandelen.

Hadrians Wall wandelen

Housesteads Roman Fort

Een hoogtepunt van de route langs de Hadrian’s Wall, is het iconische Housesteads Roman Fort, dat boven op een heuvel ligt en een panoramisch uitzicht heeft. Hier zul je je zeker gemakkelijk kunnen voorstellen hoe de Romeinse soldaten ooit vanuit deze vestingplaats uitkeken over het onbekende noorden.

Het pad eindigt bij Bowness-on-Solway, aan de westkust van Engeland, waar je de laatste restanten van de muur in de zanderige oevers van de Solway Firth ziet verdwijnen.

Wandelen langs de Hadrian’s Wall

De meeste mensen doen er ongeveer 6 tot 8 dagen over om de hele route te wandelen, maar je kunt het in 5 dagen afleggen als je een sneller tempo aanhoudt en minder tijd neemt om de omgeving te verkennen.

Als je van plan bent om de Hadrian’s Wall te wandelen, is het handig om wat wandelervaring en conditie te hebben. En zorg natuurlijk ook voor geschikt schoeisel, kleding en andere wandelbenodigdheden. Het is ook altijd verstandig om de wandeling vooraf te plannen en te informeren over accommodatie en voorzieningen langs de route van de Hadrian’s Wall, vooral als je ervoor kiest om het in meerdere dagen te doen.

En dan rest mij nog om je veel wandelplezier te wensen!

Previous ArticleNext Article