killiecrankie soldiers leap killiecrankie soldiers leap

Killiecrankie, een wandeling langs de geschiedenis

Als je in Schotland bent, is het bijna onmogelijk om niet betoverd te worden door de natuur. Maar wat Schotland echt uniek maakt, is de naadloze samensmelting van natuur en geschiedenis. Terwijl je door de prachtige landschappen reist, word je automatisch meegevoerd naar het verleden van dit fascinerende land. De oude kastelen, ruïnes en historische slagvelden dienen als tastbare herinneringen aan een rijke geschiedenis van koningen, clans, en bizarre veldslagen. En zo kwamen we ook bij Killiecrankie en zijn Soldiers Leap terecht…

Soldiers Leap

Voordat ik je vertel over wandelen bij Killiecrankie, doen we een stap terug in de tijd naar de geschiedenis van Killiecrankie. Killiecrankie is een plaats die diep geworteld is in de Schotse geschiedenis, vooral bekend om zijn betrokkenheid bij de Jacobitische opstand van 1689. De kloof van Killiecrankie dient als een cruciale locatie in deze opstand, waar troepen loyaal aan koning Willem III van Engeland vechten tegen de Jacobieten onder leiding van John Graham of Claverhouse, ook bekend als Viscount Dundee. De naam “Soldiers Leap” verwijst naar deze legendarische gebeurtenis tijdens de slag bij Killiecrankie in 1689.

killiecrankie soldiers leap

Volgens de overlevering sprong Donald MacBean tijdens de hevigste gevechten op de kloof van Killiecrankie om aan zijn achtervolgers te ontsnappen. De kloof is op sommige plaatsen behoorlijk breed en diep, en zijn sprong wordt beschreven als een gewaagde poging om aan de vijandelijke troepen te ontkomen. Ongelofelijk genoeg overleefde hij de sprong, wat leidde tot de naam “Soldiers Leap” voor deze specifieke locatie.

Het verhaal van Soldiers Leap is sindsdien een belangrijk onderdeel van de folklore en geschiedenis van Killiecrankie geworden. Het herinnert bezoekers aan de dappere daden en de turbulentie van de slag bij Killiecrankie en brengt de geschiedenis tot leven voor degenen die deze schilderachtige plek in Schotland bezoeken.

Killiecrankie bezoeken

Wanneer je Killiecrankie wil bezoeken, begin je bij het Killiecrankie Visitor Centre, waar je de nodige informatie krijg over de wandelroutes en de geschiedenis van de plek. Na een korte wandeling kom je aan bij de rand van de kloof en kan je het uitzicht op de vallei kunt bewonderen. De naam “Soldiers Leap” verwijst naar het vermeende verhaal van een soldaat die tijdens de slag bij Killiecrankie letterlijk springt om aan zijn achtervolgers te ontsnappen. Het is een beetje angstaanjagend om te bedenken dat iemand hier ooit voor zijn leven sprong.

killiecrankie soldiers leap

Natuur en geschiedenis

Je kunt de route van de Soldiers Leap volgen en vervolgens de prachtige omgeving van Killiecrankie gaan verkennen. De kloof wordt omgeven door bossen en indrukwekkende rotspartijen. Maak vooral een wandeling langs de gemarkeerde paden en geniet van de overvloedige flora en fauna om je heen. Hierdoor is het moeilijk te geloven dat zo’n vredige plek ooit het toneel was van een heftige strijd.

killiecrankie soldiers leap

De wandelroutes van Killiecrankie

The Killiecrankie loop: Deze gemakkelijke en toegankelijke wandeling is ongeveer 5 kilometer lang en geeft je een perfecte kennismaking met de schoonheid van Killiecrankie. Je wandelt langs de rand van de kloof en kunt genieten van adembenemende uitzichten op de rivier de Garry en de omliggende bossen.

killiecrankie soldiers leap

Ben Vrackie Trail: Als je op zoek bent naar een langere en meer uitdagende wandeling, overweeg dan de Ben Vrackie Trail. Deze route begint net buiten Pitlochry (in de buurt van Killiecrankie) en leidt naar de top van Ben Vrackie, een berg van ongeveer 841 meter hoog. Het geeft je panoramische uitzichten op de omliggende bergen en meren.

Soldiers Leap Trail: Deze korte wandeling van ongeveer 1 kilometer voert je naar de beroemde Soldiers Leap, waar het verhaal van de dappere soldaat die hier ooit sprong zich afspeelde. Het is een goede optie voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Killiecrankie en door de korte route ook prima te doen met kinderen.

Garry Bridge Walk: Deze eenvoudige wandeling begint bij de Garry Bridge en volgt de rivier de Garry stroomafwaarts. Het biedt een prachtig uitzicht op de rivier en de omliggende natuur.

killiecrankie soldiers leap

Beinn a’ Ghlo Circuit: Voor ervaren wandelaars is de Beinn a’ Ghlo Circuit een uitdagende optie. Deze lange wandeling brengt je naar de toppen van meerdere bergen in de omgeving en biedt spectaculaire uitzichten op het Schotse landschap. Houd er rekening mee dat dit wel echt een flinke hike is.