Drents-Friese Wold, het grenspareltje van Friesland en Drenthe 0

bosbergtoren drents friese wold

Weids, ruim, smalle slootjes, grazende koeien en stelpboerderijen. Is dat het beeld wat je schetst als je aan Friesland denkt? Denk dan nu even hieraan, 6000 hectare bos, heide, stuifzand, vennen en moeras. Nee, je bent niet op de Hoge Veluwe. Je staat op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland. Hier ligt namelijk het Nationaal Park Drents-Friese Wold, wat na de Hoge Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land is.

Het andere Friesland

Ja het is echt waar, er bestaat ook nog zoiets als ‘het andere Friesland’. Wij bezochten de omgeving van Appelscha, waar je vanuit de Bosbergtoren over kilometers Nationaal Park Drents-Friese Wold uitkijkt. Een pareltje is het wel.

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold, blijkt een uitstekende plek voor een fietstocht te zijn. Dat blijkt wel uit het enorme fietsknooppuntennetwerk dat hier te vinden is. Wij wagen ons aan een fietstocht van zo’n 25 kilometer, precies ver genoeg om het voor de kinderen leuk te houden. En ook precies ver genoeg om langs alle bijzondere gebieden van stuifzand, heide en bossen te komen, die het Drents-Friese Wold beloofd heeft.

bosbergtoren drents friese wold

De Bosbergtoren

Wanneer je bij de Bosbergtoren begint, begin je (zoals de naam al verraadt) in het bos. Maar niet voordat je de de Bosbergtoren, een uitkijktoren van maar liefst 33 meter hoog, beklommen hebt. De Bosbergtoren is een enorme toeristische trekpleister voor Appelscha. Een toren die je uitdaagt om die ene foto te maken voor Instagram. En uiteraard lukt het ons om dat kiekje te schieten. We kunnen door.

Na het bos komen we langs de vennen. Zijn we nu in Drenthe of zijn we nu in Friesland? De kinderen vinden het maar wat verwarrend, maar uiteindelijk leggen ze zich erbij neer dat we nu eenmaal op een grensgebied zijn. Gelukkig, want het maakt ook helemaal niet. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is gewoon echt een pareltje.

fietsen drents friese wold
uitkijktoren drents friese wold

Van de vennen komen we bij de heide terecht, ze noemen dit gebied het Doldersummerveld. Het is een uitgestrekt vochtig heidereservaat, waar maar liefst 111 soorten broedvogels voorko­men. Vanuit de uitkijktoren op de heide proberen we er wat te spotten, maar dat valt nog niet mee. Wel kunnen we de zogeheten Kale Duinen zien, het stuifzand dat ons werd beloofd.

kale duinen
kale duinen

De Kale Duinen

De Kale Duinen is een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen. Dit soort natuurgebieden komen niet veel voor in Nederland, een goede reden dus dat Staatsbosbeheer hier de natuur van het Nationaal Park Drents-Friese Wold beheert en beschermt.

Over Staatsbosbeheer gesproken, een bezoek aan het Buitencentrum Drents-Friese Wold is tijdens de fietstocht ook zeker de moeite waard. Hier kun je jezelf helemaal verliezen in alle informatie over de natuur in het nationaal park. Maar ook voor de kinderen is een bezoek erg leuk! Want voor hen wordt er spelenderwijs informatie over de natuur getoond. Ook leuk: doe één van de belevingspaden zoals het blote voeten pad.

Weids, ruim, smalle slootjes, grazende koeien en stelpboerderijen typisch Friesland? Inmiddels weten wij wel beter!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *