bezienswaardigheden west-jutland bezienswaardigheden west-jutland

Wat te doen in West-Jutland? De tips en bezienswaardigheden

Denemarken is populair! En zeker met zomervakanties als deze, is Denemarken goed vertoeven. Kopenhagen is een heerlijke stad en met wat goede tips ook heel leuk met kinderen. Maar voor een vakantie met kinderen kun je beter kiezen voor het Jutland.

Jutland is het schiereiland boven Duitsland. Het noordelijke deel van Jutland behoort tot Denemarken en het zuidelijke deel behoort tot Duitsland. Wij hebben West-Jutland volop ontdekt tijdens een gezinsvakantie. West-Jutland ligt aan de Noordzee en is een prachtig gebied met leuke bezienswaardigheden. Het binnenland deed me een beetje denken aan Friesland en Drenthe, maar dan nog weidser. En de kust is een echte Noordzee kust, inclusief de duinen en zeehondjes. 

Wat is er allemaal te doen in West-Jutland? En wat hebben wij gedaan. In dit artikel laat ik je de leukste bezienswaardigheden en uitstapjes zien. En geef ik je tips voor verschillende campings en vakantiehuizen in West-Jutland.

Legoland Billund in Denemarken

bezienswaardigheden west-jutland

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ga je naar Denemarken met kinderen dan ga je naar Legoland Billund. Het is een beetje afhankelijk van waar je verblijft in West-Jutland, maar gemiddeld is het een uurtje rijden naar Legoland. Wij gingen één dag naar Legoland, wat ons betreft was dat voldoende. Maar voor meerdere dagen kun je ook zeker wel bij Legoland terecht. Een idee is dan om een verblijf bij Legoland voor of na je vakantie in Denemarken te plakken.

Bork Vikingehavn Hemmet

Denemarken heeft een zeer rijke geschiedenis onder andere met zijn Vikingen. Wist je dat er een tijd was dat zelfs Noorwegen, Zweden, Finland, de Faeröer, IJsland, en Groenland tot het Deense koningshuis behoorden? Dit gebeurde na de tijd waarin de Vinkingen vooral bekend stonden om het plunderen, moorden en roven. Ze werden ook wel de plaag uit het noorden genoemd. Maar de Vikingen waren ook echte ontdekkingsreizigers en handelaars. In het nagbouwde Bork Vikingehavn Hemmet beleef je deze geschiedenis alsof je er zelf bij was. Kinderen vinden het fantastisch.

bezienswaardigheden west-jutland

Jyllands Akvariet

Oftewel, het Jutlands Aquarium. West Jutland ligt aan de Noordzee en dus is een bezoek aan een aquarium een interessant uitstapje. Jyllands Akvariet vind je in Thyboro, een half uurtje boven Hvide Sande. Hier kun je de vissen zelfs aaien! Het is geen groot aquarium, maar leuk genoeg voor een bezoek met aansluitend een zeehondensafari.

Op zeehondensafari

Want zeehondensafari is echt iets wat je moet doen als je in West-Jutland verblijft. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kun je met een boot op zoek gaan naar de zeehonden, of met een tractor over het strand een tocht maken naar de zeehonden. Let wel even op het weer, wanneer je met je gezin op zeehondensafari in West Jutland gaat. Want als de wind van zee komt, heb je op een klein bootje binnen no-time een nat pak.

Het klimbos: WOW Park

Denemarken staat bekend om zijn kindvriendelijke activiteiten. WOW Park is daar één van. Het is eigenlijk een heel simpel concept, namelijk ‘laat de kinderen lekker spelen en ontdekken’. Nou daar kan ik me helemaal in vinden, daarom is WOW park in West-Jutland ook echt een aanrader. Wil je meer weten over het park, lees dan hier onze uitgebreide review over WOW Park.

Inmiddels heb je met deze uitstapjes in West-Jutland al een aardig weekje gevuld. Maar er zijn in West Jutland ook nog wat bezienswaardigheden die niet overgeslagen mogen worden.

bezienswaardigheden west-jutland

De stranden van West-Jutland

Om maar te beginnen met de prachtige stranden van West-Jutland. Deze stranden zijn weids, ruim, en vooral lekker rustig. Hier kun je samen met je kinderen voluit spelen zonder ook maar iemand tot last te zijn. Het strand van Nymindegab is ideaal voor het zoeken van schelpjes, steentjes en beestjes. Wanneer je iets verder naar onderen gaat, naar het Henne Strand, is het strand nóg rustiger en kun je gerust je vlieger meenemen. Iets meer reuring vind je op het witte strand van Hvide Sande.

bezienswaardigheden west-jutland

Bezienswaardigheid: Lyngvig Lighthouse

In Hvide Sande vind je de vuurtoren ‘Lyngvig Lighthouse’. Niet alleen de vuurtoren is een bezienswaardigheid. Ook het uitzicht vanuit de vuurtoren over de westkust mag gerekend worden tot één van de bezienswaardigheden van West-Jutland. Je moet alleen geen last hebben van hoogtevrees.

Kerken in West-Jutland

Je vindt ze gewoon in de landschappen van West-Jutland en de grotere in het centrum van een stadje. De typische kerktorentjes die dikwijls vragen om gefotografeerd te worden. Hier een paar bezienswaardige aanraders:

– Venø Church. Het adres: Klitten 1, Struer 7600
– Lemvig Kirke. Het adres: Torvet 15, Lemvig 7620
– Grindsted Kirke. Het adres: Kirkegade 22, Grindsted, Billund 7200
– Haurvig Kirke. Het adres: Soender Klitvej 92, Hvide Sande 6960

bezienswaardigheden west-jutland

Vakantiehuizen in Denemarken, regio West-Jutland

Wij verbleven in een vakantiehuisje van Landal Seawest. Landal Seawest ligt vlakbij het strand van Nymindegab. Onze uitgebreide ervaringen bij Landal Seawest kun je hier lezen.

Totaal heeft Landal vijf vakantieparken in het Deense Jutland. Landal Seawest ligt in West-Jutland. Landal Rønbjerg en Landal Grønhøj Strand vind je in het noorden van Jutland. In het midden en oost-Jutland vind je de parken Landal Ebeltoft en Landal Søhøjlandet

Wil je liever geen Landal, maar bijvoorbeeld een authentiek vakantiehuisje. Via Belvilla zijn er ook heel veel fijne vakantiehuisjes te vinden in Denemarken, welke net even anders zijn dan een vakantiepark. Dankzij een gemakkelijk zoeksysteem is er voor elke wens wel een vakantiehuisje in West-Jutland te vinden. Een vakantiehuisje in Denemarken met eigen zwembad bijvoorbeeld. Of een vakantiehuisje aan zee.

En natuurlijk is Vakantiepark Lalandia® Billund met kinderen ook zeker een aanrader!

Al met al is het Jutland van Denemarken écht een fijne vakantiebestemming voor gezinnen met jonge, maar ook met oudere kinderen. Er zijn genoeg activiteiten en bezienswaardigheden waar ieder gezinslid blij van wordt. En met de bovenstaande tips kan een vakantie in Denemarken niet in het roet vallen. Zelfs niet wanneer het de hele week zou regenen.