wandelen Ljubljana wandelen Ljubljana

Wandelen langs de highlights in Ljubljana

Als je nog nooit in Ljubljana bent geweest, dan kan ik je aanraden om zo snel mogelijk een citytrip naar deze stad te boeken. Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en is een schone, vooruitstrevende stad. Ljubljana dankt een deel van haar schoonheid aan een catastrofe, namelijk een aardbeving in 1895. Deze aardbeving zorgde ervoor dat hele wijken in puin kwamen te liggen. Maar dit gaf vrij spel om art nouveau meesterwerken uit het puin op te bouwen. Welke we nu tijdens een wandeling als highlights kunnen beschouwen.

Ljubljana is dus een jonge stad. Ook heel hip en zo groen als maar zijn kan. In 2016 was het zelfs de Europese Groene Hoofdstad! En dat in een deel van Europa dat niet altijd bekend staat om zijn milieuvriendelijkheid. Het stadscentrum van Ljubljana is nu grotendeels autovrij. Een extra reden om een wandeling door de stad uit te lichten.

Het centrum van Ljubljana is compact en overzichtelijk. De grote vraag is dan ook altijd ‘hoeveel dagen moet je spenderen in een stad als Ljubljana?’. Voor een snel bezoek en wandelen langs de highlights, zou ik zeggen dat één dag genoeg moet zijn. Maar als je naar musea wilt en wil genieten van de sfeer en ambiance, blijf dan 2 tot 3 dagen in Ljubljana. En, wat zijn dan de highlights van Ljubljana? Dat vertel ik je hieronder.

Prešerenplein

Het Prešerenplein is een gezellig plein in het centrum van Ljubljana. Een prima punt om een wandeling langs de highlights te starten. Maar als er in Ljubljana een evenement plaatsvindt, is de kans groot dat dat op dit plein gebeurt en dan kun je je wandeling hier beter eindigen. Hoe dan ook, op het driehoekige Prešerenplein, met zijn roze Franciscaanse kerk moet je zijn!

wandelen Ljubljana

Wanneer je vanaf het Prešerenplein de rivier oversteekt, zie je een groep van drie bruggen. De bruggen zijn versierd met stenen balustrades en lantaarns. De middelste brug is de oudste brug en oorspronkelijk bedoeld voor verkeer. Via de twee zijbruggen kun je naar de terrassen langs de rivier wandelen.

Het kasteel van Ljubljana

Wanneer je vanuit het centrum van Ljubljana omhoogkijkt, zie je een kasteel. Dit is het kasteel van Ljubljana en je zult misschien niet direct denken, joh laten we daar eens even heen wandelen. Vanuit het centrum kun je er komen met een toeristentreintje en een kabelbaan. Maar als je het lef hebt, kun je te voet naar boven gaan. En ik kan je garanderen, de wandeltocht naar boven valt echt reuze mee. Dit kan jij!

kasteel Ljubljana wandelen

Het kasteel van Ljubljana staat er al zo’n 900 jaar en is niet alleen om de hoogte een highlight, maar ook vanwege zijn prachtige vergezichten. Je hebt een mooi zicht over de hele stad en verder.

De binnenplaats is gratis toegankelijk en heeft een café, galeries en een restaurant. Maar om de uitkijktoren te beklimmen en vanuit daar over Ljubljana uit te kijken, moet er wel een toegang betaald worden.

De Drakenbrug

Als je omhoog kunt wandelen, kun je ook weer naar beneden wandelen. Eenmaal beneden ben je vlakbij de volgende highlight van Ljubljana, namelijk de Drakenbrug. Deze brug heeft op iedere hoek een intimiderende draak staan, die volgens de verhalen de wacht houdt. Draken zijn een symbool voor Ljubljana en overal in de stad te zien.

highlights Ljubljana

De Centrale Markt

Jože Plečnik was een Sloveense architect die zo ongeveer half Ljubljana heeft ontworden en zo ook de Centrale Markt. De markt ligt aan de oever van de rivier tussen de drievoudige brug en de Drakenbrug. De mooie zuilengalerij aan de rand van het Prešerenplein biedt onderdak aan kraampjes met kruiden, specerijen en kunst. Verderop vind je etenswaren als brood, vleeswaren, gedroogd fruit en noten, zuivelproducten, vers fruit en groenten en vis. Wandelen over een markt is sowieso een heerlijke beleving, dus een wandeling over De Centrale Markt van Ljubljana mag je niet missen.

Ljubljana slagersbrug

De Butcher’s Bridge (Slagersbrug)

Op deze moderne brug loop je over een glazen ondergrond en langs de reling hangen allemaal slotjes van ‘verliefde’ stelletjes. Het is weer eens wat anders dan alle Jože Plečnik bruggen in Ljubljana. Toch kwam het oorspronkelijke idee voor deze brug van de architect Jože Plečnik. Volgens zijn plannen zou de brug overdekt moeten worden, en deel uitmaken van de Centrale Markt van Ljubljana. De Tweede Wereldoorlog gooide roet in zijn plannen en is zijn ontwerp van de brug niet gebouwd.

wandelen Ljubljana

De Skyscraper (Nebotičnik)

De Skyscraper (Nebotičnik) is dé wolkenkrabber van Ljubljana. Het geeft op de 12e verdieping een mooi uitzicht over de stad, inclusief een blik op het Kasteel van Ljubljana.

Maar persoonlijk vind ik het bijzondere aan de Skyscraper dat deze wolkenkrabber uit 1933 komt! Dat was in die tijd wel iets speciaals! Het was in die tijd het hoogste gebouw van de Balkan en stond ook nog eens in de top tien van Europa.

highlights Ljubljana

En zo wandel je binnen no-time langs de highlights door het centrum van Ljubljana. En je hebt nog tijd over om een terrasje te pakken. Ik zeg top!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *