Vogelsberg duitsland Vogelsberg duitsland

Vogelsberg, doen in de omgeving met kinderen

De omgeving van Vogelsberg in Duitsland is nog niet héél bekend bij het jonge gezinnen publiek. Of daar een specifieke reden voor is, vraag ik me af. Het gebied is namelijk prachtig, sprookjesachtig zelfs en dat zou gezinnen met jonge kinderen toch moeten aantrekken.

Leuke activiteiten voor de kinderen zijn er genoeg. Voor de sportievelingen zijn er toffe wandelingen en heldhaftige activiteiten als klimmen van boom naar boom. En voor de cultuursnuivers en knappe koppen zit het gebied barstensvol met geschiedenis over de vulkaan en de eeuwenoude Keltische cultuur. Ik heb geluk, mijn kinderen zijn in voor beide en dus kunnen wij vanuit ons vakantiehuis, Vogelsberg van alle kanten ontdekken. 

Vogelsberg is Vulkaneum in Schotten een must!

De Vogelsberg is dus een Vulkaangebied en ondanks dat de vulkaan miljoenen jaren geleden voor het laatst borrelde, houden de bewoners van het gebied deze levendig. Zo is er in Schotten ‘Het Vulkaneum’ te vinden, wat afgelopen jaar geopend is. Lava heeft iets magisch en mede dankzij het spelletje ‘de vloer is lava’, leeft dit onderwerp volop bij mijn kinderen.

Vogelsberg duitsland
Vogelsberg duitsland

In het Vulkaneum kom je alles te weten over de geschiedenis van de aarde en dan natuurlijk vooral over de tijd waarin de vulkanen van de Vogelsberg nog actief waren. Door de interactieve tentoonstelling, is het voor kinderen (en volwassenen) erg leuk om uitleg te krijgen over hoe de aarde en in dit geval het vulkanisch gebied er uitziet en werkt.

De tentoonstelling begint met een duidelijke en door de vele lava ook wel spannende film. Het wordt vervolgd door de interactieve tentoonstelling waar er aangeraakt en geëxperimenteerd kan worden.

Het Vulkaneum is gratis voor kinderen tot 6 jaar, daarboven betaal je €8,00 per persoon. De tentoonstelling is goed voor maximaal een halve dag vermaak.

Hoherodskopf de avonturenberg

De Hoherodskopf is met zijn 773 meter, de op één na hoogste berg van Vogelsberg. De Hoherodskopf is tevens de berg waar het stadje Schotten op gebouwd is. Naast zijn Vulkaneum, is in Schotten ook zeker het centrum een bezoek waard. Maar op de top van de berg, vind je één en al avontuur voor het hele gezin. Wij beleven dit avontuur in de mist, wat aan de ene kant wel heel jammer is, aangezien we nu de uitzichten, die naar horen zeggen tot Frankfurt reiken, moeten missen. Aan de andere kant komt nu het avontuurlijke gevoel juist nog meer opborrelen, want de mist maakt het decor van de Hoherodskopf extra spannend.

Vogelsberg duitsland

Op de top van Hoherodskopf is er dus van alles te beleven. Zelfs zoveel dat we keuzes moeten maken, aangezien we niet alles in één ochtend kunnen proppen. Het weer maakt het ons iets makkelijker om een keuze te maken, de langste rodelbaan van Hessen is namelijk gesloten.

Voor het klimparcours door de boomtoppen zijn mijn twee jongste nog net even te klein. Echter baalt mijn oudste daar wel een beetje van. Ze heeft namelijk dankzij ons avontuur in Noord Limburg het klimmen helemaal te pakken.

Vandaar dat we het Adventure Golf en Galileo (park met optische illusies) links laten liggen en kiezen voor het Baumkronenpfad, een wandelpad door de toppen van de bomen. Hoherodskopf is van de records, want naast de langste rodelbaan van Hessen, is dit boomtoppenpad namelijk de eerste zwevende variant in Europa! En zeg nou zelf, dit levert wel wat magische plaatjes op, of niet dan?

De wandeling over het Baumkronenpfad duurt zo’n twintig minuutjes. En daarbij heb ik het uitglijden over de glibberige houten plakken meegerekend.

Vogelsberg duitsland

Bovenop de berg kun je ook prima terecht voor een drankje, een lekkere lunch of diner. Vergeet alleen geen contant geld mee te nemen. De bankpassen die ik in mijn portemonnee had zitten, kon ik daar niet gebruiken en de laatste keer dat ik contant geld had, was nog in de vorige eeuw. Er zat niets anders op, ik moest geld gaan pinnen in het stadje Schotten 20 minuten verderop.

Keltenwelt op de Glauberg

We gaan van de Hoherodskopf naar de Glauberg in Vogelsberg. De Keltische berg wordt ook wel het Vorstengraf Glauberg genoemd. Pas in 1988 werd de grafheuvel ontdekt, terwijl daar al 2500 jaar het standbeeld van de Keltische vorst van Glauberg lag begraven.

Nu staat daar een prachtig nieuw museum ‘Keltenwelt am Glauberg’ waar we meer te weten komen over de Keltische cultuur. Mijn kinderen beginnen in de leeftijd te komen dat dit soort tentoonstellingen interessant worden.

Vogelsberg duitsland
Vogelsberg duitsland

Mijn oudste krijgt tegenwoordig zelfs al geschiedenis op school en dat vindt ze reuze leuk. Een bezoek aan de Keltenwelt op de Glauberg is daarom ook echt een aanrader wanneer je in dit gebied verblijft en de omgeving wil ontdekken. En wanneer je een goed woordje Duits spreekt, is het ook leuk om met de speciale ontdekkingskist het museum door te speuren.

Drie extra activiteiten om te doen met kinderen in de Vogelsberg

In twee dagen tijd kun je natuurlijk niet het hele gebied uitpluizen. Er zijn nog veel meer activiteiten te doen met kinderen in de omgeving van Vogelsberg. Hier een top drie voor de volgende keer:

  1. Freizeitpark Vulkan
  2. Het merengebied van Niedermoos
  3. Het Slot van Romrod