Lake Asnen - camping Getno Gard Lake Asnen - camping Getno Gard

Lake Åsnen, Zweden – Camping Getno Gard

Lake Åsnen

Lake Åsnen is met een oppervlakte van 150 km2 een van de grootste meren van Zweden. Met meer dan 1000 eilanden, heeft dit meer een kustlijn van 700km. In dit gebied liggen 15(!) natuurreservaten. De geweldige natuur in deze omgeving biedt, in en rond het water, mogelijkheden voor tal van activiteiten.

Je kunt hier onder andere zwemmen, vissen, fietsen, wandelen, kanoën, kajakvaren en paardrijden. Dit gebied heeft ook een rijke geschiedenis – al sinds het stenen tijdperk leefden hier mensen – en er zijn een aantal historische attracties te bekijken. Wij kampeerden op het Lake Åsnen Resort Getnö Gård. 

Getnö Gård

Getnö Gård is een natuurreservaat in het Lake Åsnen gebied. Getnö Gård is zo’n 15km2 dat in 1967 gekocht werd door Lennart Olsson die twee boerderijen samenvoegde. Lennart zag in dat Getnö alle eigenschappen had om een paradijs voor natuurliefhebbers en vissers te zijn en begon zich op het toerisme te richten.

Door de jaren heen hebben zijn nakomelingen Getnö overgenomen en sinds 1995 houdt dochter Ingrid zich bezig met de toeristische activiteiten die Getnö biedt. Op Getnö Gård vind je 12 vrijstaande vakantiehuisjes – van 12m2 met twee slaapplaatsen tot 180m2 met twaalf slaapplaatsen – en 160 mooie kampeerplaatsen.

Wij verbleven met de Outdoor Academy of Sweden twee dagen op de camping in Getnö Gård, om daar te gaan kamperen, vissen, kayaken en te genieten van de natuur.

Vissen in Zweden

Vissen in Zweden is zeker een activiteit die je op je to-do-lijstje kunt zetten. Ga dus zeker vissen op één van de mooiste meren van Småland.

Lake Asnen
Lake Asnen Getno Gard

Mijn zoon van zes heeft me al een aantal keer gemeld, dat hij graag een keer wil vissen. Zelf ben ik helemaal geen visser, ik denk dat het geduld mij hiervoor ontbreekt. Maar nu wij aankomen op de camping en uitkijken over het meer, krijg ik zelf ook best zin mijn geduld te gaan beproeven.

We trekken snel zwemvesten aan en stappen bij de gids in de boot voor ons eerste vis-avontuur. De gids vaart ons naar een paar mooie stekkies, helpt ons met de hengels en wij zijn klaar om ons geduld te beproeven. Helaas hebben wij minder geluk dan onze medereizigers die we in een boot verderop een aantal vissen zien vangen.

Wij vangen niets, maar met de zon in ons rug en de rust op het water zitten we heerlijk naar onze dobber te staren en van de natuur om ons heen te genieten. Geduld blijkt hier eenvoudig op te brengen, want de tijd vliegt voorbij. Voor we het weten, varen we terug naar de steiger. Jammer, ons visavontuur had van ons best nog wat langer mogen duren, maar voor de avond valt hebben wij nog een paar dingen te doen.

Kamperen bij een meer in Zweden

We gaan met onze reisgenoten kamperen op de camping van Getnö Gård en dat betekent dat we de tent, onze slaapplek voor de nacht, nog op moeten zetten. In ons geval word onze uitrusting verzorgd door de Outdoor Academy of Sweden.

Gezamenlijk zetten we vlak bij het meer de tenten op en rollen de matjes en slaapzakken uit. Nu ons kamp opgezet is, hebben we tijd om te relaxen. Wij hebben onze zinnen gezet op een duik in het meer.

Het water van Lake Åsnen schijnt koud te zijn, maar het is windstil en de zon schijnt, dus we durven het wel aan. Vlak bij ons kamp liggen een paar steigers waarop we eerst even moed verzamelen en dan een sprong in het meer wagen. Het water is ijskoud, dus we klimmen snel weer op de steiger om in de zon op te warmen, maar het water blijft lokken… Al snel springen we er nog een keer in… en nog een keer… en nog een keer…

zwemmen lake asnen

Hoewel het hier in Zweden lang licht blijft, valt toch de avond. We drogen ons goed af, trekken warme kleren aan en verzamelen met de andere avonturiers uit ons gezelschap rond de barbecue die door het team van de Outdoor Academy of Sweden al is aangestoken.

De kinderen spelen heerlijk tussen al het moois wat de natuur hier op de camping te bieden heeft en komen af en toe een hapje eten en de volwassenen genieten van de rust, het vuur en het gezelschap. Rond een uur of tien is het nog steeds licht buiten, maar kruipt iedereen in zijn tentje.

Zweden Getno Gard

Kanoën op Lake Åsnen

De volgende ochtend is het al vroeg licht, maar daar trekken we ons niets van aan, we slapen lekker uit. Als we ons er eindelijk toe kunnen zetten, kruipen we uit de tent en wassen ons in een van de sanitairhuisjes op de camping.

Even later is het tijd voor onze laatste activiteit op Getnö Gård. Een deel van onze groep gaat vissen, een deel gaat met een gids vogels spotten, en een deel gaat kanoën of kajakvaren op Lake Åsnen.

Zweden Getno Gard

Wij kiezen voor het laatste. In een grote Canadese kano peddelen we samen met twee reisgenoten over het meer. Op dit meer kun je uren ronddobberen of peddelen. En met het zonnetje in ons gezicht, bevalt dit me prima.

Na een tijdje hebben de kinderen het kanoën wel gezien, en dat komt goed uit. Als we aan de kant komen, verzamelen we onze spullen en gaat onze reis verder… Want wij gaan nog ziplinen bij Little Lake Rock!

Review camping Getnö Gård (Zweden)

Deze camping is heel geschikt als je van een actieve vakantie in de natuur wilt genieten. Er worden volop activiteiten aangeboden. In juni was het nog erg rustig op camping Getnö Gård, er was dus  voldoende ruimte. De kinderen hadden alle ruimte om op de camping te rennen, spelen en ontdekken.

Het sanitair camping Getnö Gård is niet echt luxe, maar voldeed. Als je een plekje uitzoekt, hou dan wel rekening met de afstanden naar receptie en toiletgebouwen. Deze afstanden waren iets groter dan ik van campings in bijv. Frankrijk en Duitsland gewend ben, daarentegen heb ik daar nog nooit op een camping middenin zo’n mooi natuurgebied gestaan.

Het personeel van camping Getnö Gård was erg vriendelijk en behulpzaam. Eten werd voor ons verzorgd. Ga je zelf koken, houd er dan wel rekening mee, dat de dichtstbijzijnde supermarkt in Ryd ligt. Dit is ongeveer 20 minuten rijden.

Hoe dan ook, kamperen bij camping Getnö Gård en activiteiten op Lake Åsnen horen absoluut bij de ultieme Zweden beleving.