zwemmen in IJsland zwemmen in IJsland

Vijf mooie zwembaden in IJsland! (met kinderen)

Zwemmen in IJsland is één van de activiteiten om te doen met kinderen. Overigens ook zonder kinderen, maar wij hadden er nu eenmaal drie meegenomen op reis. Van tevoren hadden we de kinderen al beloofd dat we veel zouden gaan zwemmen in IJsland. Naast het noorderlicht zien, stond zwemmen voor deze vakantie bovenaan het lijstje van onze kinderen.

Je hebt in IJsland warmwaterbronnen in overvloed en deze bronnen of geisers worden gebruikt om de mooiste zwembaden te vullen. Wij bezochten in één week tijd maar liefst vijf zwembaden in IJsland.

Het bekendste natuurlijke warmwaterbad van IJsland is de Blue Lagoon. Helaas kan ik mijn ervaringen niet met je delen, behalve dat je tijdig je tickets moet boeken. Twee weken voor ons vertrek (in de winter) ging ik kijken of ik een reservering kon maken bij de Blue Lagoon.

Maar doordat de Blue Lagoon de perfecte activiteit is voor een stopover op IJsland, is dit warmwaterbad ook erg populair. Helaas waren alle tijden van die betreffende week bij de Blue Lagoon al vol. Ach, heel lang heb ik er ook niet over getreurd. Hier en daar had ik namelijk gelezen dat de Blue Lagoon wel erg toeristisch is en dat er nog veel meer mooie zwembaden in IJsland zijn. Die bovendien nog veel goedkoper zijn ook.

Wij bezochten de volgende vijf zwembaden in IJsland:

  • Laugardalslaug
  • Laugarvatn Fontana
  • Secret Lagoon
  • Seljavallalaug
  • Sundhöll
zwemmen in IJsland Reykjavik

Laugardalslaug, zwembad in Reykjavik

IJsland heeft een echte zwembadcultuur en telt maar liefst (ruim) 170 zwembaden, dat zijn er heel wat op de ruim 330.000 inwoners van IJsland. In Reykjavik bezochten we het grootste geothermische zwembad van IJsland: Laugardalslaug.

Het was de eerste keer dat we gingen zwemmen in IJsland en door het verplichte doucheritueel was het even wennen. De baden in IJsland worden gevuld met het geothermische water uit de grond en er wordt weinig chloor aan toegevoegd. Daarom is hygiëne van groot belang. Het is bij de zwembaden in IJsland daarom gebruikelijk om voordat je het zwembad in gaat even naakt te douchen en je goed te wassen. En eigenlijk is het ook wel een prettig idee, dat iedereen schoon het warme water ingaat.

Laugardalslaug heeft een groot buitenzwembad om baantjes te trekken, een buiten speelbad en een zogeheten hottub. Zoals ik al zei, het was de eerste keer in IJsland dat we in een zwembad waren en het idee van buitenzwemmen in de winter, was net als het doucheritueel ‘even wennen’.

Maar toen we de temperaturen van het water eenmaal gevoeld hadden, begrepen we waarom het zo druk was buiten. Het is namelijk heerlijk om zo het hele jaar door buiten te kunnen zwemmen. Laugardalslaug heeft ook een groot binnenbad met verschillende hottubs.

De toegangsprijzen van Laugardalslaug: Volwassenen 18+ 1330 IJslandse Kronen (€8,96) – 15 tot 17 jaar 210 IJslandse Kronen (€1,41) – 0 tot 15 jaar gratis.

Laugarvatn Fontana (beste alternatief voor Blue Lagoon)

In de Golden Circle vind je de spa Laugarvatn Fontana. Van horen zeggen is dit een mooie alternatief voor de Blue Lagoon. Maar een goede vergelijking kan ik zelf niet maken. Wel vind ik Laugarvatn Fontana het fijnste en mooiste warm water zwembad dat wij bezochten in IJsland.

Het warmwaterbad ziet er verzorgd uit en heeft een prachtig uitzicht over het meer Laugarvatn, waar de echte bikkels (ik niet) een duik kunnen nemen. Laugarvatn Fontana heeft vier baden met verschillende temperaturen tussen de 34 en 40 graden.

zwemmen in ijsland
zwemmen in ijsland

Het bad van 34 graden is het bad waar de kinderen lekker kunnen spelen. Daarnaast heeft Laugarvatn Fontana een aantal stoombaden, die door het pruttelende water uit de grond de cabines laten stomen, en één sauna met uitzicht over het meer.

Het fijne aan dit bad is dat het een mooie combinatie van zwembad en natuurlijk warmwaterbad is. De kinderen kunnen er fijn spelen terwijl de ouders er in het warme water heerlijk kunnen badderen en relaxen. Daarnaast zijn de baden heel overzichtelijk.

Laugarvatn Fontana toegangsprijzen: Volwassenen 17+ 4990 IJslandse Kronen (€33,61) – 10 tot 16 jaar 2990 IJslandse Kronen (€20,14) – tot 9 jaar gratis.

Secret Lagoon, niet zo’n groot geheim meer

Naast Laugarvatn Fontana is ook de Secret Lagoon te vinden in de Golden Circle. Echter kwamen we er al snel achter dat dit warmwaterbad niet zo’n groot geheim meer is en vol zit met Amerikanen.

zwemmen in ijsland

Het zwembad is een plaatje om te zien en voelt door zijn setting heel natuurlijk aan. Wanneer je een rondje om de warmwaterbronnen heen loopt, snap je wel waarom je je kinderen hier niet uit het oog moet verliezen. De mini geisers met het pruttelende water en bronnen met temperaturen tegen het kookpunt zijn te vinden naast het bad. Het is erg leuk en bijzonder om midden in de IJslandse winter in badpak een wandelingetje te maken.

Wat de precieze temperatuur van dit zwembad is, weet ik niet, maar mijn kinderen vonden het erg warm. Eigenlijk te warm en gingen daarom steeds op de kant zitten.

De kleedhokken van de Secret Lagoon zijn lang niet zo mooi en verzorgd als de kleedhokken bij Laugarvatn Fontana. Maar mijn kinderen blijven vooral het doucheritueel van de IJslanders een beetje gek vinden.

Toegangsprijzen van Secret Lagoon: Volwassenen 15+ 3600 IJslandse Kronen (€24,25) –  tot 14 jaar gratis.

Seljavallalaug, zwemmen in een uniek decor

Het zwembad Seljavallalaug is volgens sommige reizigers ook een absolute ‘must do’ wanneer je in IJsland bent. Het kostte ons wat onderzoek om de plek te vinden, maar met behulp van Google Maps is dat gelukt. Het natuurlijke warm water zwembad ligt afgelegen en na het parkeren van de auto is het nog zo’n 20 minuten wandelen (met kleine kinderen) tussen de bergen.

zwemmen in IJsland

Het zwembad is door zijn omgeving absoluut een plaatje om te zien. Jammer is dat ook dit bad gevonden is door menig toerist, die het helaas niet erg netjes achterlaten voor de volgende bezoekers. 

Seljavallalaug is voor iedereen die het vinden kan, vrij te bezoeken. Naast het bad staan twee kleedhokjes die werkelijk te smerig voor woorden waren. Het water van het zwembad zelf was lauw en voor een winterse dag in IJsland maar net warm genoeg. Zeker omdat je na het zwemmen jezelf en de kinderen in een koud kleedhokje weer aankleden moet. Persoonlijk vond ik het een duik nemen niet waard.

zwemmen in ijsland

Maar eerlijk is eerlijk, een bezoek aan Seljavallalaug leverde wel zeer mooie plaatjes op. Dit zwembad tussen de bergen is echt wel een bezoekje waard dus!

Toegang tot Seljavallalaug is gratis.

Sundhöll, zwembad in Selfoss

Als laatste zijn we ongepland naar een zwembad in Selfoss gegaan: Sundhöll. Het zoeken naar een zwembad in IJsland gaat heel gemakkelijk via deze website. Deze spontane actie liet ons voelen hoe de echte zwembadcultuur in IJsland is.

zwembad in ijsland

Hier waren geen toeristen te vinden, maar kinderen die zwemles kregen, kinderen die tijdens de gymles van school even gingen spelen in het zwembad, IJslanders op leeftijd die met elkaar aan het socializen waren in het warmwaterbad en jongeren die een baantje trokken in de buitenlucht. Ook dit zwembad heeft weer een stoomcabine en sauna die vrij te gebruiken zijn.

De toegangsprijzen van Sundhöll: Volwassenen 18+ 1330 IJslandse Kronen (€8,96) – 15 tot 17 jaar 210 IJslandse Kronen (€1,41) – 0 tot 15 jaar gratis.