Van Madeira naar Porto Santo

Wanneer je op Madeira verblijft, kun je prima een uitstapje maken naar het naastgelegen eiland Porto Santo. Je kunt van je vakantie naar Madeira ook een combinatiereis maken door deze te combineren met een verblijf van een aantal dagen op Porto Santo. Sinds kort kun je met Tui ook rechtstreeks naar Porto Santo vliegen voor een volledige vakantie. Wij combineerden en vlogen van Madeira naar Porto Santo. Terug naar Madeira namen we de Porto Santo ferry. 

Vliegen naar Porto Santo

Zo een 10 km ten noordoosten van de stad Funchal landden we op de bijzondere luchthaven van Madeira. Bijzonder omdat bij het aanvliegen duidelijk te zien is dat de landingsbaan langs de kustlijn op palen staat. Gaat ons vliegtuig, dit bakbeest daar serieus op landen? Voor even voelt het oncomfortabel, maar de gedachte dat er vele voor ons zijn gegaan, stelt gerust. En de piloten van het Tui toestel weten een nette landing te maken. Ondanks dat ik vliegen een erg fijne manier van reizen vind, ben ik altijd blij om weer met beide benen op de grond te staan.

We zijn nog niet op onze plaats van bestemming, ons doel is Porto Santo. Porto Santo is hooguit nog een half uur vliegen vanaf Madeira. Wij brengen de dag echter door op Madeira, want ons vliegtuig(je) vertrekt aan het eind van de middag.

Vliegen met Airo Vip

We vliegen met Airo Vip van Madeira naar Porto Santo. Airo Vip maakt z’n naam zeker waar, wanneer ik het vliegtuigje met een hoog schattig gehalte zie staan. Ik hou van de kneuterigheid. De piloot, tevens stewardess, die onze bagage aanneemt en inruimt. Een gordijntje als scheiding tussen de passagiersruimte met slechts 19 stoelen en de cockpit. Een beetje VIP voel ik me wel.

De vlucht van Madeira naar Porto Santo duurt ongeveer 20 tot 30 minuten en kost €69,00 voor een enkele reis. Een makkelijke én snelle manier om naar Porto Santo te reizen, maar het kan goedkoper.

De Porto Santo ferry

Tussen Madeira en Porto Santo vaart er namelijk een ferry, de Porto Santo line. Met deze cruise verlaten we een paar dagen later het eiland weer en varen we terug naar Madeira. De Porto Santo ferry vertrekt rond 18.00 en blijkt een boottochtje te worden. Want terwijl we in 20 minuten langs het gouden zandstand en de prachtige kustlijn van Porto Santo varen, krijgen we nog een toegift van de dolfijnen. Dat is nog eens een mooie manier om afscheid te nemen van een mooi bijzonder eiland.

Op de Porto Santo ferry is een restaurant aanwezig, waarvoor je wel dient te reserveren en een buffet restaurant. De Porto Santo line heeft plek voor ongeveer 1200 passagiers. De tocht duurt ruim twee uur en is te boeken in verschillende arrangementen. Een doorgaans retourticket kost rond de €65.

Met Tui vliegen naar Porto Santo

Je kunt met luchtvaartmaatschappij Tui rechtstreeks vliegen vanuit Nederland naar Porto Santo. Echter maak je met Tui wel een tussenlanding op Funchal, de luchthaven van Madeira. Door deze verbinding naar Porto Santo maakt Tui het reizen naar Porto Santo en een geheel verblijf daar een stuk gemakkelijker.

Wil je met je gezin Madeira en Porto Santo bezoeken? Bekijk dan deze tips voor Madeira met kinderen eens. En wat we op Porto Santo aanraden, is een Jeep Safari! Superleuk om te doen met kinderen.