grotten van han wildpark grotten van han wildpark

Grotten van Han gecombineerd met het Wildpark

“Mam, gaan we daarin?”, roepen mijn kinderen terwijl we het typisch Belgische dorpje Han-sur-Lesse doorrijden op zoek naar een parkeerplekje. Vanuit het centrum zijn de uitnodigende treintjes te zien en de kinderen kunnen niet wachten om op de uitnodiging in te gaan. Maar eerst dat parkeerplekje, we zijn namelijk niet de enige die een bezoek gaan brengen aan het Wildpark en aan de Grotten van Han. 

Toch is het verrassend snel gelukt en ook de rij bij de kassa verloopt voorspoedig. Het is goed te merken dat het Domein van de Grotten van Han prima weet om te gaan met de vele bezoekers die het dagelijks trekt, wat overigens niet zo gek is aangezien de Grotten van Han bekend staan als één van de grootste grottencomplexen van Europa. Een goede organisatie is dan ook wel wenselijk.

grotten van han

De tickets voor De Grot en Het Wildpark (en korting)

Er zijn drie opties die je kunt kiezen bij de kassa. (Wanneer je de tickets online besteld, ontvang je een kleine korting.) Op de website van van Grotten van Han kun je de meest recente informatie vinden.

– Een ticket voor enkel de Grot (€22,00). Deze tour duurt 1 uur en 3 kwartier. Je volgt dan de rode lijn en vertrekt per tram naar de ingang van de bekende grot. De tijd dat je met een gids door de grot loopt, is ongeveer anderhalf uur.

– Een ticket voor enkel Het Wildpark (€22,00). Het Wildpark kun je op drie manieren bezoeken. Met een safari-car, dan volg je de groene lijn. Wandelend, of deels met een pendelbus, dan volg je de gele lijn. Wanneer je kiest voor het wandelpad, ben je ongeveer 3 uur zoet in Het Wildpark.

– Een combinatie ticket, de zogenoemde Pass Han (€41,50). Met deze ticket heb je toegang tot zowel de grot als het wildpark en hiervoor kun je gerust een dag uittrekken.

Wij gingen voor een combinatie ticket. Er werd geadviseerd om te beginnen met het Wildpark. Vanuit het Wildpark kon je gemakkelijk aansluiten op de rondleiding in de grot. Braaf volgenden we dit advies op en begonnen met het Wildpark.

grotten van han

Het Wildpark bij het Domein van de Grotten van Han

Sportief als we zijn, nemen we de wandelroute van Het Wildpark. Maar ook realistisch als ik ben, check ik wel even hoe het precies werkt met halverwege opstappen op de safari-car. De totale wandelroute van Het Wildpark is 5,5 kilometer, dat moet goed te doen zijn zou je denken.

Maar als ik terugdenk aan de afgelopen Avondvierdaagse én het verschil tussen ons eigen platte kikkerlandje en de hoogteverschillen van de Ardennen, weet ik eigenlijk al genoeg. Wij gaan voor de wandelroute van 2,5 kilometer en stappen vervolgens op de pendelbus.

Het Wildpark is zeer ruim opgezet en beschikt als enige park in België over de Europese ‘big five’. De vijf dieren die kenmerkend zijn voor Europa. De Europese bizon, de veelvraat, de bruine beer, de wolven en de lynx. Tijdens je wandeling (of safari-tour) kom je langs deze bijzondere dieren, maar de kans dat je neus aan neus komt te staan met de ‘big five’ is vrij klein. De dieren leven namelijk in hun natuurlijke leefomgeving, waar uiteraard voldoende beweegruimte beschikbaar voor ze is.

Doordat het park zo ruim en wijds is opgezet, voel je de rust van het gebied over je heenkomen. Zelfs mijn kinderen hebben oog voor de prachtige uitzichten. Of misschien zijn ze gewoon blij even te kunnen uitrusten op een bankje na een (voor hun doen) flinke klim? Hoe dan ook, de uitzichtpunten nodigen uit om ze volledig in je op te nemen en om even tot rust te komen.

wildpark grotten van han

Info en tips over Het Wildpark

  • Honden zijn niet toegestaan in het Wildpark.
  • Wanneer je nog een kleintje in de wandelwagen hebt, adviseer ik je een draagdoek of draagzak te gebruiken. De wandelpaden zijn namelijk niet overal verhard en aan het eind van het eerste deel komt er een steile afdaling. Bovendien is het ook niet mogelijk de Grotten van Han te bezoeken met kinderwagen.
  • Er zijn twee eetgelegenheden in het Wildpark, maar verwacht er niet al te veel van. Er zijn wat sandwiches en wafels te koop. Beter is het om je eigen picknick mee te nemen. Er zijn namelijk verschillende picknickgelegenheden, onder andere met uitzicht over de hertjes.
  • Neem contant geld mee, pinnen is niet mogelijk bij de eetgelegenheden in het Wilpark.
grotten van han

De Grotten van Han

Aansluitend op het Wildpark wandel je dus naar de ingang van de Grotten van Han. Ook hier weten ze de boel weer goed te organiseren door een Franstalige rij en een Nederlandstalige rij te creëren. De tour begint wanneer de enthousiaste gids haar regeltjes heeft uitgesproken. Wellicht niet voor niets, er zijn ongetwijfeld altijd eigenwijze mensen aan boord.

De eerste ‘WAUW’ komt al snel uit de bekkies van mijn kleintjes gerold. Indrukwekkend zijn de miljoenen jaren oude stalactieten en stalagmieten ook wel, zeker wanneer de nieuwe LED verlichting in de grot de glitterdruipsteen verlicht alsof we in een elfjesland zijn aangekomen. Vanzelfsprekend slaat de fantasie dan ook op hol en we zien de elfjes en feeën al in de rondte vliegen.

Ondertussen kletst de enthousiaste gids door over de geschiedenis van de Grot. De rondleiding is voor de kleintjes net niet te lang, want net op de momenten dat de vraag ‘hoe lang duurt het nog?’ gesteld wordt, gebeurt er iets spectaculairs als een lichtshow of een kanonschot.

Info en tips over de Grotten van Han

  • Het is koud in de grot! Zorg dat je een jas of warme trui meeneemt.
  • De rondleiding duurt zo’n anderhalf uur en er is geen toilet in de grot. Wildplassen is er ook niet toegestaan, zorg er dus voor dat je van tevoren even een bezoek aan het toilet brengt.
  • Wil je alles horen van wat de gids te vertellen heeft, zorg dan dat je vooraan staat. De groepen kunnen namelijk erg groot zijn.
  • Over eigenwijze mensen aan boord gesproken, het is niet toegestaan om foto’s met flits te maken. Dit wordt in het begin duidelijk uitgesproken, inclusief reden, door de gids. Mocht je toch zo eigenwijs zijn, dan is er ongetwijfeld een kind dat hardop uitspreekt: “Oooh, die meneer maakt een foto met flits, dat mag helemaal niet!” *geeft mijn kind een schouderklopje*.
  • Honden zijn in de grot wel toegestaan. Mits aangelijnd.

Honden zijn niet toegestaan in het Wildpark, wel in de Grotten van Han

Tijdens een vakantie in Wallonie, mag een bezoek aan het Domein van de Grotten van Han niet ontbreken. Ik denk dat deze bezienswaardigheid zelfs één van de grootste trekpleister is van dit gebied. Het is een prachtig Domein, een schitterend stukje natuur. Echter was het voor ons wat lastig, omdat we twee keuzes hadden: de hond achter laten in de caravan, of het Wildpark overslaan.

Uiteindelijk bleek dat we de juiste keuze hadden gemaakt. Het Wildpark maakt een dag in het Domein van de Grotten van Han namelijk toch wel helemaal compleet. En onze hond? Die stond ons weer enthousiast te verwelkomen na een geslaagde vakantiedag bij de Grotten van Han.