Let’s go… Finland!

Oppervlakte: Finland is een land gelegen in Noord-Europa en heeft een oppervlakte van ongeveer 338.424 vierkante kilometer. Het is het op zes na grootste land in Europa.

Bevolking: In september 2021 had Finland een geschatte bevolking van ongeveer 5,5 miljoen inwoners. Het is een van de dunst bevolkte landen in Europa.

Hoofdstad: De hoofdstad van Finland is Helsinki. Het is niet alleen het politieke centrum van het land, maar ook een belangrijk economisch en cultureel centrum.

Taal: De officiële talen van Finland zijn Fins en Zweeds. Het Fins (Suomi) is de meerderheidstaal en wordt door de meeste Finnen gesproken. Zweeds wordt gesproken door een klein deel van de bevolking, voornamelijk in de kustgebieden.

Regeringsvorm: Finland is een parlementaire republiek. De president is het staatshoofd, terwijl de regering wordt geleid door de minister-president.

Munteenheid: De munteenheid van Finland (en andere landen in de eurozone) is de euro (€).

Geschiedenis: Finland heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Het maakte vroeger deel uit van Zweden en later van het Russische keizerrijk voordat het in 1917 onafhankelijk werd.

Cultuur: Finland heeft een unieke cultuur met sterke tradities op het gebied van kunst, design, muziek en literatuur. Het land staat bekend om zijn modern en functioneel design, en bekende merken zoals Marimekko en Iittala komen uit Finland. De Finse literatuur heeft ook een rijke erfenis, met beroemde schrijvers zoals de nationale held Johan Ludvig Runeberg en de Nobelprijswinnaar voor literatuur, Frans Eemil Sillanpää.