wat te doen op Amorgos wat te doen op Amorgos

Amorgos | Wat te doen op dit Griekse eiland

Het Griekse eiland Amorgos is voor veel Nederlanders nog vrij onbekend. Het is dan ook geen eiland waar je kunt feesten of een all-inclusieve vakantie kunt vieren.

Wat ik ervaren heb, is dat Amorgos een eiland is voor mensen die op zoek zijn naar rust, natuur en traditioneel Griekenland. Chora, de hoofdstad van het eiland (ook wel Capital Chora) is niet heel veel groter dan een doorsnee dorp. Op het eiland leven meer geiten dan mensen en de kruiden pluk je er langs de kant van de weg.

Wat mij betreft echt een Grieks pareltje dat je gerust kunt meenemen in je eilandhop programma. Of als je even écht tot rust wil komen, raad ik je een yoga retreat aan. 

Amorgos

Wat te doen op Amorgos?

Maar er zijn op het Griekse eiland Amorgos ook een paar dingen die je kunt doen. Geen mega toeristische dingen en dat zou het eigenlijk ook helemaal niet moeten worden. Dat haalt namelijk de charme van het eiland weg. Wij verbleven in de maand mei drie dagen op Amorgos. Nu had ik al wel vernomen dat het in de zomervakantie iets drukker is. Hopelijk scheelt het niet heel veel met hoe ik het ervaren heb en kan ik je een duidelijk beeld geven over wat er te doen is op het Griekse eiland Amorgos.

Kaart van Amorgos

Het Griekse eiland Amorgos heeft een lengte van 33 kilometer en een breedte van 6,5 kilometer. Het behoort tot de Griekse eilandengroep Cycladen, waar onder andere ook Kreta, Lesbos en Santorini onder vallen. Het eiland heeft naast zijn hoofdstad Chora, een aantal kleine traditionele dorpjes.

Traditionele dorpjes

We bezochten de traditionele dorpjes Tholaria en Langada, hooguit een kwartier rijden vanaf ons hotel. Persoonlijk vond ik het traditionele bergdorpje Tholaria het leukst. Toen wij daar door de smalle straatjes een wandeling maakten, was het er erg rustig. Toch heb ik vernomen dat het er in het hoogseizoen behoorlijk druk kan zijn. Ik kan het me nu nauwelijks voorstellen. Maar aan de vele tavernes, cafetaria’s en cafés te zien begin ik er een voorstelling van te krijgen.

De traditionele witte huisjes en blauwe deuren zijn zeer fotogeniek. Net als de kerk met het blauwe kapelletje en het prachtige uitzicht over de baai. In Tholaria dineren we bij Tavern to Panorama, waar we bediend worden door een dame met de meest lieve uitstraling ooit. Hier kun je terecht voor een heerlijk traditioneel Grieks gerecht.

Het traditionele dorpje Langada toont wat ruimer opgezet, maar door werkzaamheden ook wat rommeliger. Ook hier vind je verschillende tavernes, cafetaria’s en cafés. Tratarisma, een lokaal en traditioneel taartenwinkeltje is een aanrader voor als je trek hebt in zoetigheid.

wat te doen op Amorgos

Het dorpje (en de tweede haven van Amorgos) Aegiali vind je beneden aan de baai en het strand. Hier zijn de toeristische faciliteiten te vinden, waaronder Lakki Village Hotel aan het strand.

We lunchen bij Lakki Village Hotel. Het ruim opgezette hotel aan het strand blijkt een uitstekend hotel voor gezinnen te zijn. Dit is dan ook echt een aanrader voor een gezinsvakantie op Amorgos. Vanaf het strand loop je zo naar de kleine haven van Aegiali. Hier vind je een aantal winkeltjes, tavernes en barretjes. Het is toeristisch, maar daar moet je je niet teveel bij voorstellen. Amorgos blijft een eiland van rust, natuur en traditie.

Byzantijns klooster Panaghia Chozoviotissa

De grootste bezienswaardigheid op het eiland Amorgos is Byzantijns klooster Panaghia Chozoviotissa. Dit witte klooster lijkt zo’n 300 meter boven de zeespiegel tegen een steile berg aangeplakt te zijn. Dit maakt het sowieso al een bijzondere bezienswaardigheid. Maar het feit dat de klooster al bijna 1000 jaar oud is, maakt het nog specialer. Hoe dan, vraag ik me af als ik de omgeving zo bekijk.

wat te doen op Amorgos

Nadat we via een smal pad omhoog geklommen zijn, gaan we ook nog even in het klooster kijken. Het is een flinke klim en op dat moment ben ik blij dat ik geen kinderen bij me heb, maar toch is het goed te doen! Het uitzicht en het klooster van dichtbij bewonderen maakt de wandeling meer dan waard.

Dagelijks is het klooster geopend en de monniken geven je graag een rondleiding. Als afsluiter krijg je een zoetigheid met een Grieks likeurtje. Als vrouw moet je wel een lange rok dragen. Als je deze zelf niet draagt, ontvang je bij de ingang een zwarte lange rok.

Agia Anna Amorgos

Nadat we het klooster Panaghia Chozoviotissa bezocht hebben, rijden we een stukje verder naar Agia Anna. Agia Anna is één van de stranden op Amorgos met zijn gelijknamige kapel. Via een steile helling kom je bij een klein zand- en kiezelstrand. Het heldere en turquoise zeewater én het kapelletje maakt deze omgeving prachtig. Niet zo gek dat hier regelmatig getrouwd wordt. Ook is dit voor Franse toeristen een bekende plek omdat hier jaren geleden de film “The Big Blue” opgenomen werd.

wat te doen op Amorgos

Klooster van Sint George Valsamitis

Het klooster Panaghia Chozoviotissa is niet het enige klooster op het Griekse eiland Amorgos. We bezoeken ook nog het klooster van Sint George Valsamitis, waar de enige Grieks-Orthodoxe non van het eiland woont.

Ze heeft het klooster van Sint George Valsamitis dat al een ruime tijd verlaten was, weten op te knappen en tot haar huis gemaakt. Ze vertelt graag haar verhaal over hoe ze dit kleine paradijsje voor zichzelf heeft gecreëerd en en ondertussen laat ze enthousiast haar schilderijen zien.

De hoofdstad van Amorgos: Chora

De laatste bezienswaardigheid die we bezoeken is de hoofdstad van het Griekse eiland: Chora. Zoals ik eerder al aangaf, Chora is qua grootte meer een dorp. Maar wel een ontzettend leuk dorp met een hoofdstraat vol gezellige en knusse terrasjes zoals je ze op een Grieks eilandje wilt zien.

De smalle hoofdstraat leidt ons de heuvel op, waar we uiteindelijk nog een stukje door ‘klimmen’ om bij de oude windmolens te komen. Hier heb je ook een prachtig uitzicht over Chora. Opvallend is ook de grote rots in de stad. Op de rots zie je een Venetiaans kasteel. Al met al een plaatje om te zien.

wat te doen op Amorgos
wat te doen op Amorgos

Het Griekse eiland Amorgos zit dus niet bomvol met bezienswaardigheden, maar het mooie is dat je ze wel echt goed kunt ervaren en beleven. Hier neem je echt de tijd voor de prachtige plekjes, bovendien hoef je niet eerst 80 toeristen aan de kant te hijsen wanneer je je kiekje maken wil. Amorgos is echt een eiland om de tijd voor te nemen en op tot rust te komen.